Kamer pleit voor behoud instellingen jonge zedenklanten

De Tweede Kamer is bezorgd over de manier waarop staatssecretaris Marlies Veldhuijzen van Zanten (Volksgezondheid) plekken schrapt in de gesloten jeugdzorg. De Kamer voorziet dat er daardoor in sommige regio's te weinig voorzieningen overblijven.

PVV, PvdA, SP, ChristenUnie en D66 pleiten bovendien voor het behoud van twee instellingen voor jongeren met ernstig seksueel overschrijdend gedrag. Van CDA en VVD hoeven de instellingen, Avenier 't Anker in Harreveld (Gelderland) en Overberg in Overberg (Utrecht), niet open te blijven, maar ze willen wel zekerheid dat deze jongeren vergelijkbare zorg blijven krijgen.

Veldhuijzen van Zanten gaf aan dat ze een advies van jeugdzorg overneemt. De bewindsvrouw schrapt 314 van de 1662 plekken, omdat een op de vijf plekken ongebruikt blijft.

Van de 314 plaatsen verdwijnen er 179 in Harreveld en Overberg, twee voormalige jeugdgevangenissen die zijn omgebouwd tot gesloten jeugdinrichting. De tijdelijke ruimte die eerder nodig was voor behandeling van jongeren die niet door de rechter waren veroordeeld, gaat nu dicht.

PvdA, D66 en ChristenUnie vinden dat bij het sluiten van instellingen ook bijvoorbeeld de kwaliteit van de geleverde zorg moet meewegen. Pia Dijkstra (D66) meent dat dit schrappen ,,leidt tot een ongelijke verdeling. Zuidwest-Nederland en andere regio's krijgen straks problemen''.

Willie Dille (PVV) stelde vast dat ook niet in elke regio dit soort expertise zit. ,,Avenier 't Anker zit vol en de jongeren komen niet alleen uit die regio, maar uit het hele land.'' Volgens Jeroen Dijsselbloem (PvdA) hecht Rotterdam bijvoorbeeld aan de gespecialiseerde plekken voor jongens in Harreveld en maakt daar ook gebruik van. ,,Het wrange is dat we nu capaciteit en kennis afstoten die de gemeenten later weer willen.''

De beschikbare plaatsen in de gesloten jeugdzorg moeten aansluiten op de vraag en met name in de regio rond Rotterdam ziet de Kamer te weinig aanbod. De Rotterdamse wethouder Hugo de Jonge (Jeugd) trok hierover al eerder aan de bel. ,,Ik ga ervan uit dat het Rijk serieus op zoek gaat naar een passende oplossing die recht doet aan de grote aantallen jongeren die aangewezen zijn op deze voorziening'', aldus De Jonge woensdag.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden