Kamer ontevreden over voorlichtingscampagne orgaandonatie

Beeld ANP XTRA

De voorlichtingscampagne over de nieuwe donorwet, die woensdag is begonnen, is veel te cryptisch. Dat vinden diverse fracties in de Tweede Kamer. PVV, VVD en GroenLinks maken zich zorgen dat de lageropgeleiden de campagneslogan niet begrijpen. De campagne draait om de boodschap ‘(Niet) kiezen is een keuze’.

De komende twee jaar moeten alle volwassen Nederlanders voorgelicht worden over het nieuwe actieve donorregister, dat inhoudt dat iedereen zijn eigen keuze moet vastleggen over orgaandonatie. Wie niets kiest, wordt automatisch orgaandonor. “Die boodschap moet veel duidelijker. Wie niet kiest, is donor,, zei Fleur Agema van de PVV gisteren in de Tweede Kamer. Zij kreeg bijval van GroenLinks en de VVD. Ook die fracties zijn bezorgd dat de voorlichtingscampagne ‘verwarring wekt’ (GroenLinks) en ‘mensen op het verkeerde been zet’ (VVD).

Minister Bruno Bruins van medische zorg zegt dat de campagne ingewikkeld wordt. “Dit kan niet met een paar borden langs de snelweg. Er is geen enkel vergelijkingsmateriaal, om zoveel Nederlanders te bereiken met een campagne, dat is nog nooit gedaan.”

 Ongeveer 14 miljoen Nederlanders moeten voorgelicht worden over het nieuwe donorregister, en over het feit dat ze hun keuze moeten vastleggen of anders vanzelf donor zijn. Er komen vier keuzemogelijkheden: wel doneren, niet doneren, de beslissing aan de familie overlaten of aan een specifieke persoon overlaten. In Nederland zijn alleen al 2,5 miljoen laaggeletterden, voor wie een speciale campagne moet komen.

De minister wil niet nu al de campagne overhoop gooien voor een andere slogan of andere aanpak. Bij een vergelijkbare campagne in Wales bereikte de overheid 84 procent van de bevolking. Minister Bruins noemt dat voor Nederland ‘de ondergrens’. “Maar we moeten er misschien in berusten dat we niet alle groepen kunnen bereiken. Dat zal nadere aandacht vragen”, zei hij in een debat met de Tweede Kamer. De PVV, GroenLinks en de VVD namen daar geen genoegen mee. “Waarom niet nu al het probleem aanpakken”, vraagt GroenLinks-Kamerlid Corinne Ellemeet.

Kamerlid Fleur Agema benadrukte dat zij groot voorstander is van orgaandonatie. Haar vader was orgaandonor en gaf zijn hoornvlies weg. Hij was jarenlang nierpatiënt geweest, en afhankelijk van dialyse.

Advertenties

De voorlichtingscampagne is woensdag begonnen met advertenties in dagbladen. Daarin wordt overigens de slogan '(Niet) kiezen is een keuze' niet concreet gebruikt. In de advertenties krijgt het publiek eerst meer algemene voorlichting over het nieuwe donorregister. "Welke keuze je ook maakt, leg 'em vast op donorregister.nl" is daar de boodschap. Vanaf 2020 is het nieuwe register actief, wie dan geen keuze heeft gemaakt geldt vanaf dan als donor

Lees ook 

Nabestaande houdt grote rol bij orgaandonatie

De kans dat de nieuwe orgaanwet straks tot donaties leidt zonder dat nabestaanden expliciet toestemming hebben gegeven, lijkt verwaarloosbaar klein.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden