Kamer oneens over datum nieuwe verkiezingen

IllustratieBeeld ANP

De fracties in de Tweede Kamer zijn het oneens over de datum voor nieuwe verkiezingen. Volgens bronnen wil een kleine meerderheid van VVD, PvdA en SP verkiezingen houden op 27 juni, vlak voor de zomervakantie. Kleinere partijen als de ChristenUnie en voormalig PVV'er Hero Brinkman zijn daar fel op tegen.

Dat bleek gisteren na overleg tussen de fractievoorzitters en Tweede Kamervoorzitter Gerdi Verbeet. De fractievoorzitters werden het niet eens over een datum en praten er dinsdag in het debat met premier Mark Rutte verder over. Uiteindelijk bepaalt het kabinet de datum van de verkiezingen.

Verschillende partijen waren teleurgesteld over het overleg. Hero Brinkman was boos over het gesprek. Volgens hem dreigt de kleinst mogelijke meerderheid in de Kamer de vroege verkiezingsdatum van 27 juni door te drukken, tegen een wens van een grote minderheid in. Hij vindt dat 'een schande'. Verkiezingen voor het reces zijn voor kleine partijen, die nog veel moeten organiseren, niet haalbaar en daarmee volgens Brinkman in het voordeel van de grote partijen.

Schandalig
'Onverantwoord en schandalig dat partijbelang voor landsbelang gaat', twitterde ChristenUnie-Kamerlid Joël Voordewind. Verkiezingen voor de zomer betekenen volgens hem dat er geen begroting voor 2013 gemaakt kan worden en de staatsschuld dus oploopt. Marianne Thieme van de Partij voor de Dieren stelt dat verkiezingen op 27 juni paniekvoetbal zouden zijn. 'Geen kans voor nieuwe partijen. Haastwerk', aldus Thieme.

SGP-fractievoorzitter Kees van der Staaij zei dat vandaag zal blijken wat de datum wordt. Die is nog niet in beton gegoten. CDA-fractievoorzitter Sybrand van Haersma Buma liet weten dat er nog geen overeenstemming is.

PvdA-leider Diederik Samsom is ervoor om verkiezingen zo snel mogelijk te houden. 'We moeten het land zo snel mogelijk duidelijkheid bieden en een nieuwe start.' Hij stelt dat verkiezingen op 27 juni mogelijk zijn. De kandidatenlijsten moeten dan op 15 mei zijn ingeleverd bij de Kiesraad.

PVV-leider Geert Wilders pleit voor verkiezingen vlak na de zomer, niet ervoor. Dat zal hij zijn fractie vandaag voorstellen, liet hij maandag weten.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden