Kamer: nog vóór verkiezingen nieuwe Europese commissie

Premier Kok krijgt de steun van een Kamermeerderheid voor zijn standpunt dat nog vóór de Euroverkiezingen van 10 juni een nieuwe Europese commissie kan aantreden.

Het is volgens hem onwenselijk de formatie van een nieuw dagelijks bestuur van de EU op te houden, in afwachting van een uitspraak van de kiezers. Anders staat het Europese beleid te lang op een laag pitje, meent hij.

In een kamerdebat over de Europese bestuurscrisis onderschreven de fracties van PvdA, VVD, GroenLinks en GPV deze stellingname gisteren. CDA, D66 en SP pleitten vergeefs voor uitstel van de vorming van een nieuwe commissie, tot de kiezers met hun stem een oordeel over het terugtreden van de commissie hebben kunnen vellen.

Kok noemde het 'van groot belang' dat de Europese regeringsleiders snel een 'gezaghebbende' kandidaat-commissievoorzitter aanwijzen, als opvolger van de Luxemburger Santer, waarna de lidstaten in samenspraak met hem nieuwe commissarrissen voordragen. CDA-fractieleider De Hoop Scheffer wees op het risico dat het parlement dat op 10 juni wordt gekozen, deze nieuwe commissie alsnog naar huis stuurt, na een eerder 'ja' van het oude parlement. ,,Dan is de chaos compleet.''

De Hoop Scheffer constateerde dat, juist vanwege dat risico, de bewegingsvrijheid van het nieuwe parlement om een oordeel over de nieuwe commissie te vellen beperkt is. Uit democratisch oogpunt wil hij daarom met de formatie van een nieuwe Europese commissie tot na de verkiezingen wachten. ,,Anders wordt de kiezer geminacht.'' D66-fractieleider De Graaf volgde dezelfde redenering.

Kok wierp tegen dat deze werkwijze een langdurige verlamming van het Europese bestuur met zich meebrengt. Om die reden schaarden Melkert (PvdA) en Hessing (VVD) zich achter de premier. ,,De kiezers zullen het niet begrijpen als de Europese zaken zo lang stilliggen'', zei Melkert.

GroenLinks-fractievoorzitter Rosenmöller sprak zich openlijk uit voor een PvdA-politicus als opvolger van de Nederlandse commissaris Van den Broek (CDA). ,,Liever dan een remmer in vaste dienst, hebben wij een integere, Europees denkende sociaal-democraat'', zei hij. Met de opmerking over de 'remmer' doelde hij op een mogelijke kandidatuur van oud-VVD-leider Bolkestein. PvdA-fractieleider Melkert legde een voorzichtige claim op tafel. ,,Eventuele belangstelling uit PvdA-kring voor de post ligt in de rede'', zei hij.

Kok vindt het een 'pluspunt' als de kandidaat voor het voorzitterschap uit het zuiden van Europa komt. Dit is van belang vanwege de mogelijke kandidatuur van de Italiaanse oud-premier Prodi of de secretaris-generaal van de NAVO, de Spanjaard Solana. Hun namen worden het meest genoemd als opvolger van Santer.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden