Kamer nodigt spraakmakende econoom Piketty uit

De Tweede Kamer gaat de Franse topeconoom Thomas Piketty uitnodigen voor een gesprek over de gevolgen van de ongelijkheid in bezit en vermogen. De Kamer sloot zich aan bij een initiatief van GroenLinks-Kamerlid Jesse Klaver.

Piketty baart veel opzien onder economen in de hele wereld met zijn boek 'Capital in the Twenty-First Century' waarin hij beschrijft hoe een kleine groep mensen steeds rijker wordt doordat vermogens sneller groeien dan de economie. Arbeid wordt een steeds minder bepalende factor voor rijkdom, waardoor de afstand tussen rijke en arme mensen groter wordt.

Piketty stelde, samen met de Frans-Amerikaanse onderzoeker Emmanuel Saez en de Brit Anthony Atkinson, een enorme database samen van gegevens over inkomen en vermogen, en dat over 200 jaar. De onderzoekers haalden die uit belastingaangiften van zo'n twintig landen.

Sinds de jaren tachtig gingen de belastingen op winsten en vermogens omlaag en konden die enorm groeien, terwijl arbeid veel minder profiteerde van de economische groei. Er ontstond een proces waarbij een exclusieve groep vermogenden met aandelen, riante managerssalarissen, met bedrijven, patenten en bezit, steeds rijker werd.

"We gaan Pikkety vragen om zijn theorie over kapitaal toe te lichten en we hopen dat hij ook iets kan zeggen over de situatie in Nederland", zegt Klaver. De Kamer wil ook nog andere gasten uitnodigen voor de hoorzitting. Wie dat worden en wanneer de hoorzitting is, moet nog worden vastgesteld.

Klaver hoopt dat het gesprek in elk geval voor het zomerreces kan worden gehouden. De uitkomst ervan wil hij gebruiken in het maatschappelijk debat over vermogens en de belastingheffing daarop.

Het kabinet zal voor de zomer ook nog reageren op een rapport met voorstellen voor een herziening van het belastingstelsel.

In dat rapport, van de commissie-Dijkhuizen, wordt voorgesteld de belasting op spaargeld of vermogen te verlagen. Op dit moment wordt er nog vanuit gegaan dat vermogen een rendement oplevert van 4 procent, maar dat moet circa 2,4 procent worden, vindt de commissie. Over het rendement heft de fiscus 30 procent belasting. De commissie stelde verder voor de huidige vier belastingtarieven te vervangen door slechts twee.

Klaver wil de belasting op vermogen juist verhogen, zodat de belasting op inkomen uit arbeid omlaag kan. Hij wijst erop dat de rijkste 1 procent Nederlanders een kwart van het totale Nederlandse vermogen blijkt te bezitten, ruim 270 miljard euro. Klaver: "Dat moet eerlijker. Een gesprek met Piketty kan zorgen voor groter draagvlak om de onrechtvaardige verdeling van vermogen aan te pakken."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden