Kamer: Nader onderzoek naar verkoop ABN Amro-onderdeel

den haag – - De Kamer wil dat de Algemene Rekenkamer de verkoop van Hollandsche Bank Unie (HBU) aan Deutsche Bank nader onderzoekt. De Kamer wil zo na kunnen gaan of de bewering van minister Wouter Bos van financiën klopt dat de verkoop 700 miljoen euro oplevert.

De vraag aan de Rekenkamer staat los van de klacht van de Algemene Rekenkamer zelf dat dit hoge college van staat te weinig wettelijke bevoegdheden heeft om te controleren of al het geld van Bos dat inmiddels in ABN Amro en Fortis is gestoken (rond 30 miljard euro) efficiënt aangewend wordt. Op dit punt wil de Kamer de Rekenkamer tegemoet komen.

HBU moest op last van de Europese Commissie verkocht worden voor er sprake kon zijn van integratie van ABN Amro en Fortis tot één bank. Er was al sprake van die verkoop toen Fortis, destijds nog een onafhankelijke bank, het Nederlandse deel van het ABN Amro-concern overnam.

Bos wist echter uiteindelijk betere voorwaarden bij Deutsche Bank los te peuteren. Vorige week maakte hij de details van de overeenkomst met de Duitse bank bekend. Op de verkoop wordt sowieso verlies geleden. Deutsche Bank betaalt 700 miljoen euro, terwijl HBU voor rond een miljard euro in de boeken van ABN Amro staat.

Een onderdeel van de overeenkomst is dat ABN Amro en dus de eigenaar, de Nederlandse staat, voor 75 procent garant staat voor de kredieten die HBU heeft uitstaan.

Dat is gunstiger dan de oorspronkelijke overeenkomst toen Fortis zich nog voor honderd procent garant stelde.

De Kamer wil ondermeer weten wat die garantstelling nu betekent voor de totale prijs die voor HBU wordt betaald. CDA-Kamerlid De Nerée tot Babberich: „Het kan heel goed zijn dat op grond van boekhoudkundige regels die garantstelling op de opbrengst in mindering gebracht moet worden. Theoretisch kan het dan zo zijn dat we bijvoorbeeld Deutsche Bank geld toegeven bij deze verkoop. Ik wil dat uitgezocht zien.”

Kamerleden willen het officieel niet zeggen, maar in de wandelgangen wordt erkend dat het Rekenkameronderzoek vrijwel zeker de verkoop van HBU niet zal tegenhouden. Pas na verkoop van de bank kunnen ABN Amro en Fortis fuseren.

Die fusie zal naar verwachting per jaar één miljard aan bezuinigingen opleveren, in één jaar meer dan HBU Deutsche Bank kost.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden