'Kamer moet zeggen hoeveel gas veilig is voor Groningen'

Jacques Wallage.Beeld ANP

De Tweede Kamer moet dit najaar vaststellen welk risico aanvaardbaar is bij de gaswinning in Groningen, vinden Jacques Wallage en Jan Kamminga, de voorzitters van de Dialoogtafel die in Groningen het vertrouwen moet helpen herstellen. "Waaraan we nu behoefte hebben is duidelijkheid", zegt Wallage. "Minister Kamp heeft deze week de gaswinning verminderd, maar  de cruciale vragen worden niet beantwoord."

Kernvraag is volgens Wallage op welk niveau de gaswinning verantwoord is voor de veiligheid van de Groningers. "Op die vraag heeft noch de Nam noch Staatstoezicht op de Mijnen een antwoord. De minister wil nieuw onderzoek, maar ons advies aan de Kamer is om de berg materiaal die nu beschikbaar is zelfstandig te onderzoeken. Ga niet zitten wachten op nieuw onderzoek, maar stel een commissie in, hoor nationale en internationale deskundigen en zet de hoekvlaggetjes neer. Anders zitten we aan het einde van het jaar in dezelfde situatie als nu, met nieuwe rapporten maar zonder duidelijkheid."

Onveilig gevoel
Onder Groningers heerst 'een groot gevoel van onveiligheid', weet Wallage. "We zijn gas aan het winnen zonder dat we ons over de veiligheid uitspreken. Stel dat we een brug zouden bouwen en zonder te weten of die sterk genoeg is om het verkeer te dragen zouden zeggen 'ga maar vast rijden'. Dat is van de gekke, maar het is precies wat we bij de gaswinning doen."

Kamp lichtte zijn besluit maandagavond in Groningen toe aan de Dialoogtafel, waar overheden, maatschappelijke organisaties en de Nam met elkaar praten over de gevolgen van de gaswinning. "Hij is de eerste minister die onderzoek laat doen, daarvoor krijgt hij veel waardering", zegt Wallage. "Maar er is geen balans tussen gaswinning, veiligheid en het versterken van woningen. De minister spreekt zich daar niet over uit."

Geen normen
Ook het versterkingsprogramma en het herstel van complexe schadegevallen verloopt stroef omdat er geen normen voor zijn vastgesteld. "Kamp moet een beetje op de tast de gaswinning terugdraaien. We hebben een vertrouwenwekkende uitspraak nodig. Dat kun je niet in handen van wetenschappers geven - die geven op de cruciale vragen geen antwoord, er zijn altijd mitsen en maren - daarvoor moet je een beleidsmatige afweging maken."

"Bij een acceptabel niveau van veiligheid hoort een acceptabel niveau van gaswinning en een acceptabel niveau van versterking. Ik hoop vurig op een Kamerbreed gedragen uitspraak. Het politieke debat over de hoofden van de Groningers, die re de ellende van oogsten, moet stoppen. Ik ben politicus genoeg om te beseffen dat dit moeilijk is (Wallage was twaalf jaar Kamerlid en vier jaar staatssecretaris, red.), maar Nederland heeft een goede traditie van pacificatie als het echt nodig is."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden