Kamer moet waakhond op gokmarkt van tanden voorzien

Volgt na boete voor Co-Gaming ook uitsluiting van gokvergunning?

Co-Gaming, ook bekend als Come on Europe, heeft geen kansspel meer in de lucht dat Nederlands als voertaal heeft. De Nederlandse Kansspelautoriteit heeft het gokbedrijf streng tot de orde geroepen en een bovengemiddelde boete opgelegd van 180.000 euro. Maar moet het bedrijf ook worden uitgesloten van een vergunning als dit jaar de online-kansspelmarkt wordt geliberaliseerd?

Het op Malta gevestigde bedrijf krijgt de boete voor het opereren op de Nederlandse markt zonder de daarvoor vereiste vergunning. Er waren meer dan voldoende signalen dat het de Nederlandse gokker in het vizier had. De site bevatte een Nederlandse vlag. De uitleg over het verslavingsbeleid en de algemene voorwaarden waren in het Nederlands. Er kon worden betaald met iDeal en de communicatie via de chatservice verliep in het Nederlands.

De overtreding is begaan in de periode augustus tot en met november 2013. Dat was ook de periode dat een 'tsunami' aan online-gokbedrijven zich illegaal op de Nederlandse markt stortte, met name voor sportweddenschappen. De belangrijkste reden daarvoor is dat dit jaar de Nederlandse markt open gaat voor gokbedrijven die een plek zoeken naast de aloude Toto, de enige aanbieder van sportweddenschappen die over een vergunning beschikt. De op dat moment illegale nieuwkomers dachten alvast een voorschot te kunnen nemen door aan de vooravond van het WK voetbal - dat in juni vorig jaar begon - zwaar te adverteren op websites. Zeker acht wedkantoren, waaronder grote spelers als het beursgenoteerde Unibet, maar ook Bettson en BWin, overtraden de regels en ontvingen begin juni een brief van de Kansspelautoriteit. Wellicht uit vrees niet voor een vergunning in aanmerking te komen, staakten de grote spelers hun campagnes.

Uit het boetebesluit van de Kansspelautoriteit blijkt echter dat Come On Europe, nu handelend onder de naam Co-Gaming zich van de eerdere waarschuwingen weinig aantrok. Een deel van de aanbevelingen werd uitgevoerd, een ander deel niet. Volgens Come on Europe kwam dat door een technische fout van een andere partij. De waakhond hechtte echter weinig waarde aan die verklaring en veroordeelde het bedrijf tot de boete van 180.000 euro. Come on Europe laat middels zijn advocaat Frank Tolboom weten dat tegen het boetebesluit een bezwaarschrift ingediend. Voor Come on Europe kwam de boete als een verrassing. Het bedrijf vindt dat het zich aan de instructies heeft gehouden.

Deze zaak gaat over meer dan het opleggen van een boete. Het kan ook de eerste serieuze test worden voor een nieuw vergunningstelsel. Zeker 130 (potentiële) aanbieders van gokspelen als poker, blackjack, roulette, bingo en digitale fruitmachines hebben zich inmiddels al bij de Kansspelautoriteit gemeld tijdens een voorinschrijving op een vergunning. En Come on Europe is van plan eveneens een vergunning aan te vragen. Maar wie komt er nu door de test heen als de beide Kamers groen licht geven voor de nieuwe online-kansspelwet?

Veel houvast heeft de gokwaakhond niet. Een motie (van PvdA-Kamerlid Lea Bouwmeester, 7 september 2011) geeft enige richting: "Illegale aanbieders van kansspelen via internet zijn niet de eerst aangewezen partijen om de sector uit een greep van criminele activiteiten te houden." Feitelijk zouden illegale aanbieders moeten afvallen, maar helderheid daarover is nog niet gegeven. En dat terwijl de breed aanvaarde motie-Bouwmeester de regering daar wel toe opriep.

Blijft het bij een boete van 180.000 euro voor Come on Europe of volgt volledige uitsluiting? De Kansspelautoriteit ontbeert node een toetsingskader, zelf wetten schrijven mag de waakhond niet.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden