Kamer moet praten over aanpak van internetpesters

Meer dan genoeg handtekeningen burgerinitiatief Peter R. de Vries

Misdaadjournalist Peter R. de Vries kan zich bij het parlement melden voor een nieuwe wet die de positie van internetslachtoffers aanzienlijk moet verbeteren. De eerste horde, voldoende steun verkrijgen voor zijn burgerinitiatief, is genomen.

Begin deze week begon De Vries via het programma RTL Boulevard aan het inzamelen van handtekeningen voor een petitie. In enkele dagen tijd heeft hij er meer dan 80.000 opgehaald, twee keer zoveel als het aantal dat nodig is om het onderwerp op de agenda van de Tweede Kamer te krijgen.

De journalist en programmamaker komt al geruime tijd op voor slachtoffers in het programma Internetpesters Aangepakt op RTL5. Hij vindt dat anonieme daders van 'internetterreur' in het huidige recht te veel worden beschermd door internetproviders. Zij verschuilen zich volgens De Vries te veel achter de Privacywet. Bovendien worden aangiften bij de politie met betrekking tot internetterreur niet met de noodzakelijke urgentie behandeld.

De nieuwe wet moet de slachtoffers het recht geven om de persoonsgegevens van de internetpesters te achterhalen. De Vries denkt dat de nieuwe regelgeving niet alleen de nu vrijwel machteloze positie van het slachtoffer verbetert, maar dat er ook een afschrikwekkende werking vanuit gaat. Bij de actie weet De Vries zich verzekerd van de steun van advocatenkantoor Van Till Advocaten.

Wie het op wil nemen tegen de internetproviders en achter de identiteit van de internetpester wil komen, moet niet alleen over een lange adem beschikken, maar ook over veel geld. De kosten voor het starten van een procedure bij de rechter zijn dermate hoog dat slachtoffers volgens De Vries alleen al om die reden afhaken.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden