Kamer: Moerdijk was ook communicatieramp
DEN HAAG (ANP) - Rampen kunnen gebeuren, maar de communicatie daarover kun je vooraf wel goed organiseren. Tussen de vele vragen over de brand in Moerdijk bij Chemie-Pack door morde de Tweede Kamer donderdag vooral over de communicatie. En minister Ivo Opstelten (Veiligheid en Justitie) toonde zelfkritiek.
Bijvoorbeeld over het bezoek van hem met zijn collega Edith Schippers (Volksgezondheid) aan het rampterrein. De Kamer zag dat - onbedoeld - als een verkeerd signaal, aangezien de bewindslieden zich niet lieten zien en in het busje bleven zitten dat hen rondreed.
Opstelten beaamde dat hij ,,niet blij'' was met dit bezoek. Hij gaf aan dat hij te veel z'n best had gedaan om degenen die aan het werk waren niet voor de voeten te lopen. Maar terwijl er mensen op hem stonden te wachten, bleef hij in het busje zitten, zo realiseerde hij zich later.
Kritiek
Ook trok hij zich de kritiek aan van Elbert Dijkgraaf (SGP), die stelde dat het volk tijdens een ramp verwacht de minister te zien. De minister beloofde dat hij ook zijn eigen rol zal meenemen in de evaluaties. ,,Ik ben niet tevreden over mijn zichtbaarheid''. Wel vindt hij dat in eerste instantie de mensen in beeld moeten komen die directe verantwoordelijkheid dragen, zoals de burgemeesters in de betreffende regio.
Voor de ongeduldige Kamer (,,Gun ons de ruimte om antwoord te geven’’) herhaalde de minister van Veiligheid dat ,,de onderste steen boven moet''. De Onderzoeksraad voor Veiligheid onder leiding van Pieter van Vollenhoven begon donderdag een eigen onderzoek.
Totale transparantie
Voor de zomer verwacht Opstelten het rapport van de inspectie Openbare Orde en Veiligheid. ,,Totale transparantie streven wij na. Wij hebben niets te verbergen, maar wij weten gewoon nog niet alles. De gang van zaken tijdens de ramp moet worden uitgezocht door onafhankelijke commissies.''
Schippers zei na verwijten over de communicatie van de risico's voor de volksgezondheid, dat de overheid zorgvuldig haar woorden zal kiezen. Zo vroeg de Kamer zich bijvoorbeeld af waarom er werd gezegd dat er geen gezondheidsrisico's zijn, terwijl vervolgens wel werd gewaarschuwd om kinderen niet buiten te laten spelen en de spruitjes op het land te laten staan. Moeten de spruitjes en boerenkool bij het klein chemisch afval of kunnen ze in de biobak, schetste Anne Mulder (VVD) het probleem van de boeren die hun groenten niet van het land mogen halen en niet mogen verkopen.
Tijdens een raadsvergadering in Moerdijk donderdagavond werd duidelijk dat bij de gemeente een projectorganisatie wordt opgezet om de nazorg en de afhandeling van de chemiebrand te regelen. Daarvoor worden twintig extra mensen aangetrokken, onder andere van het COT Instituut voor Veiligheids- en Crisismanagement. Ook komt er een bedrijfsgezondheidszorgteam voor werknemers van de verschillende bedrijven op het terrein en wordt er in een straal van 10 kilometer om de brandhaard bij Chemie-Pack actiever gezocht naar mensen met gezondheidsklachten. De brand werd door vierhonderd brandweerlieden geblust.