'Kamer misleid over JSF-orders'

(Novum) - De Nederlandse deelname aan het Joint Strike Fighter-project levert minder orders op dan de regering de Tweede Kamer heeft voorgehouden. KRO Reporter heeft vrijdag interne documenten van het ministerie van Economische Zaken op zijn site gezet. Uit de stukken blijkt volgens het televisieprogramma dat het parlement bewust is misleid.

Begin 2002 meldden de toenmalige ministers van Economische Zaken, Defensie en Financiën aan de Kamer dat de Nederlandse luchtvaartindustrie alleen al in de ontwikkelingsfase van de JSF kon rekenen op Amerikaanse orders ter waarde van achthonderd miljoen dollar. Dat bedrag kwam overeen met de instappremie die Nederland betaalde aan de Verenigde Staten om te mogen deelnemen aan het project. Maar in 2002 zou binnen het ministerie van Economische Zaken al bekend zijn geweest dat de omvang van de orders voor de Nederlandse luchtvaartindustrie extreem werd overdreven.

"Nederland wist vanaf het begin dat achthonderd miljoen dollar voor enkel de ontwikkelingsfase onhaalbaar is. Er wordt gerekend met ongeveer 350 miljoen", schreven ambtenaren van Economische Zaken op 30 oktober 2003 in een nota aan hun staatssecretaris Karien Van Gennip (CDA). Dat is minder dan de helft van wat de Kamer een jaar eerder in het vooruitzicht werd gesteld. In dezelfde nota wordt de beloofde achthonderd miljoen dollar 'niet realistisch' genoemd.

Op dit moment staat de teller voor het Nederlandse bedrijfsleven volgens het ministerie van Economische Zaken op 698 miljoen dollar. Het aantal orders zou niet of nauwelijks meer groeien.

SP-Kamerlid Krista van Velzen voelt zich belazerd en zei in een reactie op Radio 1 dat zij een parlementaire enquête wil. "Als we dit hadden geweten, weet ik niet of we verder waren gegaan met het traject." Van Velzen heeft het idee dat 'vitale informatie' is achtergehouden. "Van begin af aan is gezegd dat het winstgevend zou zijn, maar het blijkt een soort Betuwelijn: alle beloftes blijven beloftes. Tot nu toe moeten we alleen maar geld bijleggen."

KRO Reporter wijdt zondagavond een uitzending aan de kwestie.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden