Kamer: minder geheimhoudingsplicht pensioenen

DEN HAAG (ANP) - Een meerderheid van de Tweede Kamer wil de geheimhoudingsplicht voor De Nederlandsche Bank (DNB) over zwakke pensioenfondsen afzwakken. Dat bleek dinsdag tijdens het debat met demissionair minister Piet Hein Donner (Sociale Zaken) over de onrust onder gepensioneerden over dreigende kortingen van hun uitkeringen.

Bij ingrijpende maatregelen, zoals afstempeling van uitkeringen, willen VVD en GroenLinks af van de huidige geheimhoudingsplicht om meer openheid te creëren over de financiële situatie van pensioenfondsen. VVD-Kamerlid Stef Blok wees erop dat bij de pensioenen ook geen ,,bankrun'' dreigt, ofwel dat klanten massaal weglopen, omdat er bij de fondsen sprake is van verplichte deelname.

PvdA en D66 willen een wettelijke meldingsplicht voor fondsen die te horen krijgen dat ze mogelijk moeten snijden in de uitkeringen. Als fondsen hieraan geen gehoor geven, kunnen de namen volgens PvdA-Kamerlid Roos Vermeij bekend worden gemaakt. Het voorstel van haar D66-collega om binnen een week helderheid te eisen, kan rekenen op voldoende steun van de Kamer

Tornen

CDA en SP voelen er echter weinig voor om te tornen aan de geheimhoudingsplicht. Zij vrezen dat het ten koste gaat van het pensioenstelsel en zorgt voor onnodige onrust.

CDA'er Eddy van Hijum benadrukte dat de minister en DNB alleen verantwoordelijk zijn voor het bewaken van de stabiliteit van de pensioenen en dat de fondsen zelf gaan over maatregelen om hun buffers op orde te krijgen. Het is volgens Van Hijum onzeker in hoeverre fondsen echt overgaan tot afstempelen als DNB ze hierover benadert. De kans bestaat dat ze andere oplossingen bedenken.

Plicht

Ook Donner waarschuwde voor onnodige onrust als berichten verspreid moeten worden over kortingen, waarvan onzeker is of ze gaan plaatsvinden. Hij stelde dat fondsen al een plicht hebben de deelnemers te informeren als daadwerkelijk het besluit tot afstempelen wordt genomen.

Maar volgens Jolande Sap van GroenLinks hebben mensen recht op meer openheid, omdat de overheid hen verplicht zich aan te sluiten bij het pensioenfonds van hun werkgever of branche. Volgens haar is in deze economisch onzekere tijd juist transparantie nodig om vertrouwen te houden in de pensioenfondsen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden