Kamer: Meer willekeur met lokale inspraak

'Ene burgemeester schrijft mooiere brieven dan de andere'

Kamerleden vrezen voor nog meer willekeur als straks ook lokale bestuurders en organisaties zwaarwegende adviezen gaan geven aan de minister van asielbeleid als het zijn zogeheten 'discretionaire bevoegdheid' betreft. Ze zijn bang dat het straks afhankelijk wordt van buren, scholen en voetbalclubs of een bewindspersoon een uitzondering maakt voor een uitgeprocedeerde asielzoeker.

In haar langverwachte advies aan minister Leers (asielbeleid) stelde de Adviescommissie voor Vreemdelingenzaken (ACVZ) gisteren dat een minister die gebruik maakt van zijn 'discretionaire bevoegdheid' niet alleen het schrijnende verhaal van een asielzoeker moet meewegen, maar ook of hij voldoende is geworteld en een goede toekomst in Nederland heeft. Een maatschappelijk adviesorgaan, waarin lokale bestuurders en organisaties zitten, moet de bewindspersoon daarover adviseren.

GroenLinks-Kamerlid Dibi staat niet te springen om zo'n oplossing. "Wat worden dan de criteria? Is 500 handtekeningen genoeg om te mogen blijven of moeten het er 1000 zijn?" Dibi wil dat er in ieder geval ook een aantal 'harde criteria' zijn om iemand alsnog een verblijfsvergunning te geven. "Dan gaat het erom hoe lang iemand in Nederland is, of de overheid de procedure vertraagd heeft. Niet: hoe aaibaar is zo'n kind. Want wat als je een lelijk kind bent?"

Ook D66-Kamerlid Schouw vreest voor willekeur. "De ene burgemeester is beter in mooie brieven schrijven dan de andere. Ik heb liever dat de discretionaire bevoegdheid weer gebruikt wordt zoals hij bedoeld is. Dus dat de minister in speciale gevallen naar eigen inzicht kan bepalen of iemand ervoor in aanmerking komt of niet. Leers doet nu voorkomen alsof er beleidsregels zijn om te bepalen of hij zijn discretionaire bevoegdheid mag gebruiken. Als dat zo is, kun je het net zo goed door een ambtenaar laten doen", vindt Schouw.

PvdA-Kamerlid Spekman vindt dat er ook oog moet blijven voor mensen die niet zijn opgenomen in de samenleving, maar ergens weggedoken in 'n hoekje zitten. Daarbij vindt hij dat de minister slechts bij uitzondering het advies naast zich neer moet kunnen leggen. "Mensen die in zo'n commissie zitten, zullen dat niet voor Jan Doedel willen doen."

Leers zelf komt in het voorjaar met zijn reactie.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden