Kamer lijkt tevreden met verklaring Dijsselbloem

null Beeld ANP
Beeld ANP

Minister Dijsselbloem van financiën erkent dat hij vorig jaar 'explicieter' aan de Tweede Kamer had moeten melden dat de top van de ABN Amro in dat jaar een salarisverhoging van 100.000 euro had gekregen. Impliciet, zo hield de minister vandaag tijdens het Kamerdebat vol, heeft hij de Kamer daarover vorig jaar wel degelijk geïnformeerd.

Het besluit tot de salarisverhoging was al in 2012 genomen onder Dijsselbloems voorganger Jan Kees de Jager. In 2012 en 2013 hadden de bankbestuurders vrijwillig afgezien van de verhoging. Dat heeft de minister de Kamer tijdens een debat vorig jaar gezegd. De goede verstaanders hadden daaruit kunnen afleiden dat de banktop dus in 2014 de verhoging zou krijgen uitgekeerd. Maar dat drong pas vorige maand tot de Kamer door na publicaties van het jaarverslag.

Geen motie van wantrouwen
Tony van Dijck van de PVV vindt dat de minister 'voldoende door het stof is gegaan' om vanmiddag af te zien van een motie van wantrouwen, omdat de minister de Kamer onvoldoende zou hebben geïnformeerd. Ook SP'er Arnold Merkies ziet af van zo'n motie die hij gisteren nog nadrukkelijk boven de markt liet hangen.

Salarisverhoging onafwendbaar
Vanuit de oppositie kreeg de minister ook de vraag voorgelegd waarom hij vorig jaar maart, toen de banktop de salarisverhoging opeiste, niet 'onacceptabel' heeft geroepen. Dan zouden de bankbestuurders er vast van hebben afgezien. Dijsselbloem antwoordde vandaag dat de salarisverhoging nu eenmaal al in 2012 keurig volgens alle regels was vastgesteld.

Hij kon er niet omheen dat te respecteren. "Had ik de salarisverhoging tegengehouden dan zou ik voor de rechter geen schijn van kans hebben gemaakt." Bovendien had hij in dat geval het vertrouwen in de banktop moeten opzeggen. Dat zou gek zijn, terwijl de top zich keurig binnen de gemaakte afspraken hield, zo bracht Dijsselbloem naar voren.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden