Kamer lijkt rond pgb's helaas de vlucht naar voren te kiezen

De mening van de krant, verwoord door leden van de hoofdredactie en senior redacteuren.

Ruim een jaar sleutelen aan het persoonsgebonden budget heeft helaas een jaar van alleen maar ellende opgeleverd.

Deze week werd een nieuw hoofdstuk toegevoegd aan dit drama in vele bedrijven. De Kamer is het gedoe bij de Sociale Verzekeringsbank beu en dringt bij staatssecretaris Martin van Rijn aan op een zoektocht naar een andere instantie die de uitbetalingen van het pgb voor zijn rekening kan nemen.

Het verzoek van de Kamer heeft veel weg van een vlucht naar voren. Van Rijn op zijn beurt zit door de talloze incidenten met het pgb en de venijnige Kamerdebatten daarover in een politieke positie waarin hij zich weinig kan veroorloven tegenover grillige wensen van het parlement.

De Sociale Verzekeringsbank, die nu de uitbetaling van de budgetten verzorgt. slaagt er niet in die taak netjes en zonder mankeren uit te voeren. Niemand kan dat ontkennen. Het kostte SVB-directeur Nicoly Vermeulen al haar loopbaan bij de bank.

Er is echter ook niemand die kan garanderen dat het weghalen van die taak bij de SVB tot een definitieve oplossing van alle problemen zal leiden.

Zoals zorgwekkend vaak het geval is met automatiseringsprojecten bij de overheid is ook hier de krakkemikkige ICT het grote probleem. Er dient een compleet nieuw geautomatiseerd uitbetalingssysteem te worden ontworpen. Welke organisatie dat systeem vervolgens beheert en toepast is een vraag van een tweede orde.

De alternatieven die in de Kamer worden aangedragen voor de Sociale Verzekeringsbank wekken op voorhand geen vertrouwen.

Een deel van de Kamer wil de uitvoering leggen bij de gemeenten. Zij wijzen immers de budgetten toe, dus is het goed dat zij ook uitbetalen.

Dat klinkt plausibel, maar is het dat ook? Afgezien van de vraag of gemeenten deze taak er nog bij kunnen hebben, valt het te betwijfelen of toewijzing en uitbetaling van het budget in één hand moeten liggen. Het zou het belangrijke doel van fraudebestrijding kunnen dwarsbomen.

Het heeft er veel van weg dat de Kamer zich met de pgb's inmiddels geen raad meer weet. Van Rijn zou er wijs aan doen niet mee te gaan in die vertwijfeling en zich te blijven concentreren op verbeteringen bij de Sociale Verzekeringsbank.

Het was wellicht destijds geen goede beslissing die bank met de uitvoering te belasten, maar het is nu nog risicovoller een compleet andere weg in te slaan.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden