Kamer lijkt gerustgesteld over missie in Mali

Premier Rutte in gesprek met Commandant der Strijdkrachten Rob Bauer (links) op de militaire basis in Gao, op 28 november jongstleden. Beeld AFP

Uitsluitsel volgt volgende week, maar het kabinet heeft alvast onrust over de medische zorg weggenomen.

De Tweede Kamer lijkt in meerderheid positief over voortzetting van de missie in Mali. Minister van defensie Ank Bijleveld kon vandaag in een debat veel vragen wegnemen over de medische zorg voor de uitgezonden militairen. Volgende week volgt tijdens een kort plenair debat uitsluitsel over het draagvlak voor de missie.

Nadat Bijlevelds voorganger Jeanine Hennis begin oktober aftrad na een kritisch rapport van de Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) over een dodelijk mortierongeval dat in de zomer van 2016 in Mali plaatsvond, stonden er nog veel vragen open. Hennis en toenmalig commandant der strijdkrachten Tom Middendorp zeiden in reactie op het OVV-rapport dat men in de Afrikaanse woestijn ‘nu eenmaal geen academisch ziekenhuis kan verwachten.’

Maatregelen

Maar Defensie heeft toch extra maatregelen genomen, zo werd vorige week al duidelijk in een gesprek tussen Kamerleden en militairen. In Kidal zijn extra controles uitgevoerd bij het door Togo aan de Verenigde Naties geleverde militaire hospitaal, en er komt in Kidal een medische helikopter van de VN voor gewondentransport.

Kamerleden wilden vooral weten waarom sinds de publicatie van het OVV-rapport het Nederlandse oordeel over de Togolezen positiever is geworden. Waar het hospitaal in eerste instantie voor noodgevallen diende, moet het nu de standaard medische voorziening voor Nederlandse militairen in dit deel van Mali worden. Bovendien beoordeelde het kabinet de beschikbaarheid van VN-helikopters jarenlang als twijfelachtig, maar zou nu het toestel in Kidal altijd binnen twintig minuten kunnen opstijgen.

Volgens minister Bijleveld hebben de VN inmiddels een andere helikopter naar Kidal gestuurd, die bijvoorbeeld ook ’s nachts kan vliegen. Daarnaast is Nederland beloofd dat het toestel altijd paraat is. “Ik sprak er onlangs met mijn Belgische collega over, en die zei dat zijn land nog nooit zulke harde garanties van de VN heeft gekregen.”

Ook in het Togolese ziekenhuis zijn zaken veranderd. Volgens Bijleveld werken er nu andere artsen, die maandenlang op hun missie zijn voorbereid. Nadat Nederlandse militaire artsen het hospitaal onlangs inspecteerden, hebben nu ook Franse militaire artsen en een dokter die aan het OVV-rapport meewerkte groen licht gegeven.

Gerustgesteld

Sjoerd Sjoerdsma (D66) zei dat hij met name gerustgesteld is door de controle via de OVV. Lilianne Ploumen (PvdA) vond dat Bijleveld een ‘heldere uitleg’ gaf, en noemde het een goede zaak dat de VN-helikopter ook kan opstijgen zonder uitgebreide procedure. Martijn van Helvert (CDA) sprak van een ‘heldere uitleg’ nadat hij antwoord kreeg op zijn vragen over de helikopter.

De grootste onzekerheid volgende week lijkt dan ook of GroenLinks, dat de missie de afgelopen jaren steunde, niet afhaakt. Het is voor een kabinet vervelend als partijen die een missie bij de start steunden, na verloop van tijd afhaken, waardoor de uitzending politiek controversieel wordt.

Wat betreft zijn oordeel over de medische voorzieningen, hield GroenLinks-Kamerlid Bram van Ojik gisteren de kaarten nog voor de borst. Het kabinet kan wel hoop putten uit de waardering die Van Ojik uitsprak voor de VN-missie in het Afrikaanse land. Die verricht volgens hem ‘belangrijk werk’ en riskeert in de problemen te komen als landen te weinig troepen leveren. 

Lees ook: Defensie hoopt op verlenging van de Mali-missie

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden