Kamer legt advies om te stoppen met adoptie uit de VS en de EU naast zich neer

Na de aardbeving op Haïti in 2010 kwamen met een militaire vlucht 6 adoptiekinderen naar Nederland.Beeld ANP

De Tweede Kamer legt een kritisch advies over adoptie naast zich neer. Als 'laatste redmiddel' blijft adoptie zinvol, vinden de fracties in de Tweede Kamer.

Adoptie uit het buitenland moet mogelijk blijven, ondanks alle haken en ogen, vindt de Tweede Kamer. De Kamer volgt daarmee minister Dekker van rechtsbescherming, zo bleek gisteren bij een debat. Wel maken veel fracties zich zorgen over misstanden bij adopties.

Adoptie staat volop ter discussie. Vorig jaar bleek bijvoorbeeld dat kinderen uit Bangladesh in de jaren zeventig en tachtig zonder medeweten van hun ouders ter adoptie werden aangeboden en dat in Sri Lanka in die tijd sprake was van kinderhandel. De Raad voor Strafrechttoepassing en Jeugdbescherming (RSJ), een belangrijk adviesorgaan van het kabinet, adviseerde eind 2016 om volledig te stoppen met internationale adoptie.

Volgens de raad spelen er te veel financiële belangen, omdat adoptie samengaat met een geldstroom naar het land van herkomst. En dat de mogelijkheid van adoptie bestaat, stimuleert landen niet om zelf de zorg voor kinderen goed te regelen.

Laatste redmiddel

"In een ideale wereld zou adoptie niet nodig moeten zijn", vindt minister Dekker (VVD). Hij wil adoptie behouden als 'laatste redmiddel' voor kinderen waar anders geen opvang voor is. Zijn ideaalbeeld is overigens wel iets dichterbij gekomen, want het aantal adopties daalt wereldwijd, als gevolg van de afnemende armoede.

CDA-Kamerlid Madeleine van Toorenburg haalde fel uit naar China, dat veel kinderen met een handicap ter adoptie aanbiedt. Ouders zien vaak geen andere uitweg, omdat er onvoldoende zorg is. "Maar er is geld genoeg. In China zie je de Maserati's voorbij rijden. En toch pakken ze de zorg voor deze kinderen niet op", brieste Van Toorenburg. Ook haar gaat het te ver te stoppen met adopties uit China. "Nu niet", zei ze nadrukkelijk. Maar als er niets verandert, vindt ze dat het kabinet de situatie opnieuw moet bekijken.

Volgens Dekker is China echter op de goede weg. "Er is daar steeds vaker binnenlandse adoptie", zegt hij, vooral van kinderen met lichtere handicaps. "Het is nog te weinig, maar het is een positieve ontwikkeling. Als we de weg van adoptie sluiten, hebben we ook geen gesprek meer."

Misstanden

De Kamer vindt dat ook, maar gaf Dekker wel huiswerk mee: hij moet beter duidelijk maken hoe Nederland precies druk uitoefent op landen als China om hun jeugdzorg op peil te brengen, en hoe hij misstanden bij adoptie voorkomt.

Ook het RSJ-advies om in elk geval te stoppen met adopties uit de VS en uit EU-landen, legt de Kamer naast zich neer. Volgens de adviesraad zijn die landen per definitie rijk genoeg om zelf voor kinderen te zorgen. Maar Dekker vindt dat adoptie in bijzondere gevallen voor kinderen nog steeds een uitkomst kan zijn.

D66 en PvdA kregen gisteren bijval van het CDA voor hun plan om te laten onderzoeken hoe vaak dwang en druk op afstandsmoeders ook in Nederland een rol speelden bij adopties in het verleden. Dekker vindt dat niet nodig, maar beloofde op aandringen van D66-Kamerlid Vera Bergkamp om in gesprek te gaan met belangenorganisaties en onderzoekers.

Jolijn van Haaren van Unicef  stelde vorig jaar dat Nederland nóg terughoudender moet zijn met interlandelijke adoptie. Lees: Kind is zelden gediend bij adoptie over de grens

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden