Kamer kreeg aangepast ov-chipadvies uit Londen

De chip in de ov-chipkaart moet meteen vervangen worden, concludeerden deskundigen van de Universiteit van Londen in april. Hun rapport werd echter aangepast voor het naar de Kamer ging.

De beveiliging van de huidige ov-chipkaart oplappen is zonde van de moeite. Begin liever aan een betere chiptechnologie.

Dat adviseerden Britse deskundigen die in maart de ov-chipkaart op verzoek van het ministerie van verkeer hebben onderzocht. De conclusie in hun oorspronkelijke rapport is echter geschrapt voordat een aangepast rapport naar de Tweede Kamer werd gestuurd.

Dat blijkt uit stukken die Trouw en de nieuwssite WebWereld met behulp van de Wet openbaarheid van bestuur over het Britse onderzoek in handen hebben gekregen.

Nadat de ov-chipkaart deze winter heel makkelijk kopieerbaar bleek, eiste de Tweede Kamer een onafhankelijk onderzoek naar de veiligheid van het elektronische vervoerskaartje. Het Nederlandse onderzoeksbureau TNO, mede-ontwikkelaar van het ov-chipsysteem, had gemeld dat de kaart nog wel enige jaren mee kon en dat er nog ideeën waren voor enige extra beveiliging. Kamerleden begonnen zich echter af te vragen of de huidige chip niet beter meteen vervangen kon worden.

Onderzoekers van Royal Holloway (RHUL), een onderdeel van de University of London, die het onafhankelijk onderzoek uitvoerden, waren het in eerste instantie met die visie eens. In hun rapport van begin april (met versienummer 1.0, wat normaliter aangeeft dat het de definitieve versie is) schrijven zij dat de oplossingen die TNO voorstelt niet zijn bewezen en dat de moeite die het kost om die in te voeren „beter gestoken kan worden in een betere kaart”.

Maar nadat TNO en TLS (dat de ov-chipkaart verzorgt) dit rapport hebben gezien, wordt de passage vervangen door een advies de oplossingen van TNO „zo snel mogelijk op hun bruikbaarheid te onderzoeken”. Het zo aangepaste rapport gaat even later als versie 1.00 (een wetenschappelijk uiterst ongebruikelijke nummering) naar de Tweede Kamer.

Cruciale wijziging
"Dat is een cruciale wijziging”, meent Wijnand Duyvendak van GroenLinks. Hij pleit al langer voor een onderzoek of de gekraakte chip niet moet worden vervangen voordat de ov-chipkaart wordt ingevoerd. Vorige week is echter officieel besloten door te gaan met de huidige chip. Duyvendak: „Dat is gebaseerd op die aangepaste conclusie. Dus moeten we nu weten op wiens aandringen die wijziging is aangebracht.”

TLS wil daarover geen uitsluitsel geven en verwijst naar het ministerie. Daar zegt men het niet te weten en verwijst men naar de Britse onderzoekers. Die wijzen elke insinuatie van de hand dat hun rapport niet onafhankelijk tot stand is gekomen. TNO en TLS hebben er geen invloed op gehad, aldus onderzoeksleider Keith Mayes. Waarom de tekst dan wel is aangepast, blijft onduidelijk.

Lees ook: SP wil uitleg over Brits chipkaart-rapport

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden