Kamer kraakt wet op de sociale werkvoorziening

CDA en PvdA wijzen de vernieuwingsplannen van het kabinet voor de sociale werkvoorziening (SW) af. Ze vrezen dat als de nieuwe wet er komt vele honderdduizenden werknemers met een handicap straks helemaal geen baan meer hebben.

Volgens PvdA-kamerlid Jet Bussemaker is het wetsvoorstel van staatssecretaris Van Hoof ,,een buitengewoon gevaarlijk voorstel. De toelatingscriteria voor de sociale werkvoorziening worden zo streng dat nog maar een klein deel van de huidige doelgroep een beschermde werkplek kan krijgen. De rest valt tussen wal en schip.” CDA-kamerlid Hubert Bruls noemt het ,,een funest voorstel”. Van Hoof geeft ,,geen enkele visie hoe met de onderkant van de arbeidsmarkt moet worden omgegaan. Hij pompt vooral overheidsgeld rond: SW-werknemers belanden linea recta in de bijstand.”

CDA en PvdA vinden dat de doelgroep juist moet worden verruimd voor alle kansarmen in Nederland. Bussemaker: ,,SW-bedrijven moeten ook voormalige WAO-ers, langdurige werklozen en mensen uit de gesubsidieerde arbeid kunnen helpen.” Ook gemeenten hebben immers in hun bijstandsbestand een groot deel van deze groep zitten. De kamerleden willen dat SW-bedrijven een centrale rol gaan spelen en ook met de aangekondigde nieuwe gesubsidieerde participatiebanen aan de gang mogen. Dat is efficiënt want door hun jarenlange deskundigheid kunnen SW-bedrijven gemeenten goed helpen met alle mensen die een sociale, psychische of fysieke handicap hebben. Dat kan bijscholing, begeleiding of werk(ervaring) zijn. SW-bedrijven moeten wel veel meer mensen gaan detacheren bij andere bedrijven en instellingen.

Van Hoof vindt dat SW-bedrijven zich alleen op mensen met een ’sociale indicatie’ moeten richten. Herkeurde WAO-ers of voormalige ID- ers komen volgens hem per definitie niet voor de sociale werkvoorziening in aanmerking. Bruls en Bussemaker vinden dat fout: ,,Voor de SW heb je een sociale indicatie nodig. De WAO is uitsluitend een verzekering tegen verlies aan inkomen. Dat heeft niets te maken met of je wel of niet voor de SW geschikt bent.”

Door de plannen van Van Hoof wordt bedrijfsmatig werken nog moeilijker. Terwijl nu al negentig procent van de SW-bedrijven in de rode cijfers zit, doordat het goedkope werk naar China en Oost-Europa verdwijnt. Staatssecretaris Van Hoof vindt dat de bedrijven zich dan maar moeten omvormen tot dienstverlenende bedrijven. Dat erkennen CDA en PvdA ook. Bussemaker: ,,Ze zouden zich meer moeten richten op hulp aan particulieren, boodschappen doen of de tuin verzorgen. Dat soort werk ligt voor het oprapen. Maar daarvoor heb je wel een bredere doelgroep nodig.”

Bruls: ,,Je hebt namelijk altijd voormannen nodig - mensen met wat meer capaciteit - om anderen te begeleiden. Dan pas kun je goed werk afleveren. Van Hoof wil eigenlijk dat SW-bedrijven vooral een dagbestedings-activiteit worden. Zo kunnen ze nooit commercieel blijven werken.”

Bruls: ,,Ik kan dit wetsvoorstel gewoon niet uitleggen. Het raakt niet de kern van het probleem aan de onderkant, maar veroorzaakt wel onnodige onrust.”

Verlies bij vier van de vijf sociale werkplaatsen, mede door lage-lonenlanden

De negentig bedrijven in de sociale werkvoorziening geven 90000 mensen werk. Ze ontvangen per medewerker 24000 euro per jaar steun. Grofweg zou dit 70 procent van de loonkosten en begeleiding dekken. De overige 30 procent moeten de bedrijven zelf verdienen. Maar de meeste komen niet uit. Tachtig procent verkeert in de rode cijfers. Dat betekent dat er overheidsgeld bij moet.

Concurrentie van lage-lonenlanden en een zwakke economie zijn de belangrijkste oorzaken, stelt voorzitter P.J. Biesheuvel van koepelorganisatie Cedris. Staatssecretaris Van Hoof (sociale zaken) meent dat het aan het management ligt, immers 20 procent weet wel winst te maken.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden