Kamer keert zich tegen Kuzu

null Beeld anp
Beeld anp

Het Kamerdebat over de nasleep van de coup in Turkije ontaardde gisteravond in een strijd tussen Tunahan Kuzu en de andere deelnemers. Bijna alle partijen vroegen de afgesplitste PvdA'er, die met de beweging Denk aan de verkiezingen van maart 2017 wil deelnemen, afstand te nemen van de manier waarop president Recep Tayyip Erdogan en sommige Turkse Nederlanders zich de afgelopen weken gedroegen. Dat deed Kuzu niet.

Marno de Boer

Daarmee ging het debat niet zozeer over Turkije, maar vooral over de rollen die identiteit en etniciteit in de aankomende verkiezingen kunnen spelen. Kuzu stelde dat de Nederlandse regering groepen burgers van zich vervreemdt. "Begrijpt deze regering wel dat mensen boos zijn over een coup in een land waar zij familie hebben wonen? Als de premier dan 'pleur op' zegt, worden deze mensen nog bozer en verliest de regering hen."

Andere politici wilden juist dat Kuzu zich uitsprak tegen beweerde excessen in het land waar zijn grootouders vandaan komen. Gert-Jan Segers (ChristenUnie) vroeg hem afstand te nemen van het ontslaan van burgemeesters en professoren. Kuzu antwoordde dat in Turkije net als in Frankrijk de noodtoestand geldt, en dat hij wil dat iedereen een eerlijk proces krijgt. Jesse Klaver (GroenLinks) wees erop dat Parijs nog geen enkele rechter of ambtenaar ontslagen heeft. Alexander Pechtold (D66) vroeg hoe die eerlijke processen moeten plaatsvinden, nadat Erdogan drieduizend rechters uit hun functie heeft ontheven.

Grondwet
Daarmee kwam de vraag op of Kuzu wel de Nederlandse democratische rechtsstaat vertegenwoordigt. Sybrand Buma (CDA) verweet Kuzu eenzijdig op te komen voor Turkije, terwijl hij als parlementariër moet kijken naar de Grondwet, waarin staat dat de internationale rechtsorde bevordert dient te worden. Diederik Samsom (PvdA) vroeg Kuzu of hij zijn taak als Nederlandse volksvertegenwoordiger wel uitvoert. Emile Roemer zei dat als Kuzu geen afstand neemt van de honderdduizend ontslagen in Turkije, hij niets met de democratische rechtsstaat heeft.

Kuzu reageerde fel op de aantijgingen. Eerder in het debat had Halbe Zijlstra (VVD) hem al gevraagd afstand te nemen van Turkse Nederlanders die zich tijdens demonstraties positief uitlieten over de Moslimbroederschap, Hezbollah, Hamas of de Grijze Wolven. Kuzu vond het 'quasifascistisch' dat Zijlstra 'alles bij elkaar veegde'. Op de vraag van Geert Wilders (PVV) waarom Kuzu geen parlementariër in Ankara wordt, antwoordde hij dat hij in het parlement zit namens onder meer Turkse en Marokkaanse Nederlanders. "Wen er maar aan."

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden