Kamer, inclusief PvdA, wil nieuw onderzoek statiegeld

Staatssecretaris Mansveld moet uitrekenen wat juiste kosten van het systeem zijn

Er moet nieuw, onafhankelijk onderzoek komen naar de kosten van het statiegeldsysteem. De Tweede Kamer heeft dit verzoek gisteren bij staatssecretaris Wilma Mansveld (PvdA, milieu) ingediend.

In de Kamer bestaat onduidelijkheid over de kosten die met het inzamelen van statiegeldflessen zijn gemoeid. In 2012 bleek uit onderzoek van Wageningen Universiteit dat die 6 cent per fles belopen. Voor toenmalig staatssecretaris Joop Atsma (CDA, milieu) was dit aanleiding het statiegeldsysteem los te laten. "Peperduur", zei hij. Maar deze maand verscheen een ander onderzoek, van bureau CE Delft, waaruit blijkt dat de inzamelkosten hooguit 3 cent per fles zijn.

Mansveld schreef vorige week aan de Kamer dat ze 'geen inhoudelijk oordeel' heeft over de tegenstrijdige rapporten. En de staatssecretaris zei niets te voelen voor een nieuw, onafhankelijk onderzoek.

De Tweede Kamer neemt daar geen genoegen mee. Op aandringen van de SP wil een ruime Kamermeerderheid dat Mansveld de kosten van het statiegeldsysteem alsnog laat becijferen. De twee bekende rapporten zijn volgens de Kamer niet onafhankelijk genoeg om betrouwbaar te zijn.

Alleen de VVD sprak zich uit tegen dit nieuwe 'kleinschalige onderzoek'. Opvallend is dat de PvdA het voorstel van de SP wel steunde.

De coalitie heeft afgesproken dat het statiegeldper 1 januari 2015 mag verdwijnen, dit tot tevredenheid van de verpakkingsindustrie.

VVD-Tweede Kamerlid Remco Dijkstra vindt het 'bevreemdend' dat de PvdA het statiegeldsysteem opnieuw wil laten doorlichten. "Het kan zijn dat de partij bepaalde verwachtingen wil scheppen richting de achterban. Maar er ligt gewoon een afspraak."

Dijkstra doelt op de overeenkomst tussen rijk, gemeenten en bedrijfsleven over de recycling van afval. Daarin staat onder andere beschreven hoeveel plastic, glas en papier moet worden hergebruikt. Als de verpakkingsindustrie al deze afspraken nakomt, kan het statiegeld op plastic flessen worden afgeschaft. Mansveld wil hierover in juni uitsluitsel geven.

De VVD vindt dat de kosten van het systeem geen rol moeten spelen in de beslissing of het statiegeld kan verdwijnen.

PvdA-Tweede Kamerlid Yasemin Çegerek laat weten dat ze de onduidelijkheid over de werkelijke kosten wil wegnemen. Bovendien, zegt Çegerek: "De PvdA ziet geen noodzaak het statiegeld af te schaffen." De coalitiepartij zegt af te wachten of de verpakkingsindustrie alle afspraken nakomt. De PvdA lijkt iedere gelegenheid aan te grijpen om het statiegeld toch te handhaven.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden