Kamer houdt zolderopruiming van vertraagde spoeddebatten

"Voorzitter, een jaar geleden, maart 2014, sloegen huisartsen alarm over de ouderenzorg." Als een Kamerlid zo een debat begint dan weet je als Kamer-watcher hoe laat het is: dit moet wel een dertigleden-debat zijn. Vroeger heette dat spoeddebat. De huidige praktijk is echter dat zo'n debat pas vele maanden, zo niet een jaar na aanvraag wordt gehouden. Dat komt omdat de lijst met aangevraagde dertigleden-debatten lang is.

Op dit moment staan er ruim dertig op. In drukkere tijden dan nu is het moeilijk er ruimte voor te vinden op de Kameragenda. Vandaar de vertraging. Het probleem is dat de actuele aanleiding dan al lang verdwenen is en niemand zo'n debat nog serieus neemt.

Mosterd na de maaltijd

Neem het spoeddebat vorige week over de ontpoldering van de Hedwigepolder, een jaar geleden aangevraagd door het PVV-Kamerlid Dion Graus. Mosterd na de maaltijd, want het besluit is al lang genomen. Of het debat over de bouw van een megastal bij Grubbenvorst, aangevraagd in maart vorig jaar door Henk van Gerven (SP). Idem dito.

Bovendien debatteerde de Kamer een paar weken geleden ook al over de intensieve veehouderij. "Daar staan we dan weer", verzuchtte het liberale Kamerlid André Bosman.

De vorige Kamervoorzitter Gerdi Verbeet voerde de dertigledenregel in. Voelt een Kamermeerderheid er niets voor om over een bepaald onderwerp plenair te discussiëren dan volstaat de steun van dertig Kamerleden om het toch op de agenda te krijgen. De achterliggende gedachte is dat anders een Kamermeerderheid - meestal de regeringscoalitie - een voorstel tot debat van de oppositie altijd kan blokkeren.

Traditioneel is de Kameragenda in januari nogal mager. Mooie gelegenheid voor een 'zolderopruiming' van spoeddebatten. Vorige week was het helemaal raak. Op de agenda stonden er zeven, waaronder twee over de ouderenzorg die om praktische redenen werden samengevoegd tot één. Echt veel korter werd de lijst overigens niet. Er kwamen ook weer vier debatten bij.

De enorme vertraging in de afhandeling leidt ertoe dat de aanvragers, als het eenmaal zover is, soms zelf schitteren door afwezigheid. Het PVV-Kamerlid Fleur Agema, een van de aanvragers van het debat over de ouderenzorg, zij het vergeven. Zij heeft laten zien dat je tussen aanvraag en het debat zelf voldoende tijd hebt om zwanger te worden. Zij is met zwangerschapsverlof. Karen Gerbrands viel voor haar in.

Maar ook de andere aanvrager, Mona Keijzer van het CDA, was er niet. In plaats van haar voerde Hanke Bruins Slot het woord.

"Waar is mevrouw Keijzer?", vroeg Bas van 't Wout (VVD). "Ik vind het wel plezierig met mevrouw Bruins Slot te debatteren, maar mevrouw Keijzer was bij de aanvraag een jaar geleden en vandaag ook nog zeer gemotiveerd om dit debat te voeren." Maar kennelijk niet zo gemotiveerd dat zij de kans op een optreden in een discussieprogramma van Wakker Nederland ervoor liet schieten. Want daar zat ze.

Stront aan de knikker

Het SP-Kamerlid Henk van Gerven, aanvrager van het debat over de megastal, was er ook niet. In plaats van hem voerde de ervaren buitenlandspecialist Harry van Bommel het woord. De Kamervoorzitter verbaasde zich erover. Maar Van Bommel had zijn woordje al klaar. "Als er stront aan de knikker is, word ik ingehuurd." PVV'er Graus, even later: "Allereerst wil ik het juniorlid Van Bommel feliciteren met zijn maidenspeech inzake de commissie 'Stront aan de knikker'."

Grootste debataanvragers

1.Ex aequo PVV en CDA: 10

3.SP: 8

4.D66: 2

(lijst 16 januari)

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden