Kamer holt achter de feiten aan

De Kamerleden, die als eersten de taak hebben te controleren wat minister Wouter Bos zoal doet om de financiële sector terug op haar benen te zetten, hebben daar een ongemakkelijk gevoel bij.

De Kamercommissie financiën is zich er sinds de redding van ABN Amro en Fortis in oktober vorig jaar van bewust dat ze eerst en vooral bezig is achter de feiten aan te lopen.

De vraag werd een aantal maanden geleden nog expliciet gesteld en er werd over gedebatteerd. Maar van lieverlee is het principe dat de Kamer gehoord wordt voor het kabinet maatregelen neemt de facto uitgehold.

Vooral het CDA-Kamerlid Frans de Nerée tot Babberich heeft altijd moeite gehad met deze bijna niet te vermijden -dat dan ook wel weer- gang van zaken. Vorige maand voegde De Nerée de daad bij het woord. Het is voor een Kamerlid nooit goed een minister te geloven op de mooie poppetjes in zijn ogen, maar de Kamerleden in de commissie financiën worstelden met de vraag hoe hun tegenmacht dan wel georganiseerd moest worden. De Nerée vond na de door Bos gepubliceerde details van de verkoop van Hollandsche Bank Unie en de extra kapitaalinjectie voor ABN Amro van vier miljard euro het antwoord. Hij stelde voor de Algemene Rekenkamer een beoordeling te vragen van de maatregelen.

Die beoordeling, vorige week donderdag gepubliceerd, bewijst op voorhand al één ding. Hoe groot de open deur ook moge zijn, opnieuw wordt aangetoond dat macht niet zonder tegenmacht kan. De Rekenkamer valt de analyse van Bos rond de verkoop van HBU niet af. Maar wel wordt het duidelijk dat zijn wijze van zien maar één van de mogelijke visies op de werkelijkheid is. Zonder Rekenkamer zou in de openbaarheid niet duidelijk geweest zijn, dat er andere, somberder scenario’s mogelijk zijn, die het verlies op de verkoop van dit ABN Amro-onderdeel aanzienlijk vergroten.

Bos is niet selectief met de waarheid omgegaan, maar vond de somberder scenario’s eenvoudigweg niet realistisch en heeft ze daarom weggelaten. Dat kan vanuit zijn perspectief begrepen worden, maar het bewijst nog maar eens dat een Kamer er bij dergelijke majeure zaken wijs aan kan doen een second opinion te vragen.

Het is een goede zaak dat de Rekenkamer naar de zaak gekeken heeft. Maar tegelijkertijd dient de trieste constatering te zijn, dat het voor de feitelijke gang van zaken niet of nauwelijks gevolgen zal of kan hebben. De conclusie van het debat deze week tussen Bos en de Kamercommissie zal geen andere uitkomst kunnen hebben, dat dat de Kamer de zegen geeft aan de verkoop van HBU aan Deutsche Bank.

De vraag was immers niet welke marktpartij de mooiste prijs biedt voor HBU, maar dat de bank zo snel mogelijk van de hand gedaan diende te worden in, voor de verkoop van bankonderdelen, uiterst ongunstige omstandigheden. De snelheid werd afgedwongen door de Europese commissie en de, door de Kamer niet betwiste, noodzaak een begin te maken van de integratie van ABN Amro en Fortis tot één bank.

De Kamer heeft met het onderzoek van de Rekenkamer meer informatie, maar daarmee nog niet de vrijheid om Bos tot een andere beslissing te dwingen. De facto blijft de Kamer dan ook, ondanks dit succesje, gewoon achter de feiten aanhollen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden