Kamer: Herbeoordelingen eind 2016 op peil hebben

Minister Asscher zoekt nog uit hoeveel arbeidsongeschikten opnieuw moeten worden gekeurd

De achterstanden die er zijn bij de herbeoordelingen van arbeidsongeschikten moeten voor het einde van 2016 worden weggewerkt. Zo luidde de wens van de Tweede Kamer gisteren tijdens de behandeling van een initiatiefnota over herbeoordelingen van VVD-Kamerlid Anoushka Schut-Welkzijn.

Hoe groot die achterstand is, hoeveel geld ermee gemoeid is en hoe het moet worden opgelost, daar sprak minister Lodewijk Asscher van sociale zaken zich gisteren niet over uit. De minister is nog druk bezig met het onderzoek naar hoeveel arbeidsongeschikten wachten op een herbeoordeling en hoeveel mensen een (verkeerde) uitkering ontvangen doordat ze al jaren niet zijn gekeurd. "De cijfers die de afgelopen tijd in Trouw worden genoemd, zijn niet geruststellend", zei de minister in de Tweede Kamer.

"Er is nu heel veel discussie over het UWV. Ik wil daar opheldering over geven, maar dan wil ik wel in één keer een volledig beeld verschaffen. Dat kan ik nu niet doen. Dat doe ik in een brief in oktober", aldus Asscher. Wat de minister wel kwijt wilde, was dat hij van oordeel is dat voor iedereen met een tijdelijke arbeidsongeschiktheidsregeling (WGA-uitkering) een herkeuring moet worden ingepland.

Dat gebeurt nu niet. In rapporten waar Schut-Welkzijn uit citeerde, blijkt dat 45 procent van de WGA-uitkeringsgerechtigden al langer dan vijf jaar wacht op een herbeoordeling. En dat terwijl meer dan de helft een gunstig vooruitzicht heeft op herstel. Om de achterstanden weg te werken, is geen extra geld nodig, beweert de VVD.

Tijdens de grote herkeuringsoperatie van WAO'ers tussen 2004 en 2009 zijn ruim 300.000 mensen gezien en geholpen, wat 190 miljoen euro heeft gekost, meldt Schut-Welkzijn. Maar daardoor is wel 375 miljoen euro bespaard aan uitvoeringskosten in die vijf jaar, aldus het VVD-Kamerlid. Herbeoordelingen zijn dus niet duur, benadrukte ze.

PvdA-Kamerlid Grace Tanamal vroeg ook hoe het staat met de achterstanden met reïntegratietrajecten bij het Werkbedrijf. En of het klopt dat er steeds meer achterstanden worden verwacht bij de herbeoordelingen de komende jaren. Deze informatie had Tanamal niet in Trouw gelezen afgelopen zaterdag, maar in een rapport van het UWV.

De Kamerleden van de andere partijen kenden dit rapport echter niet. Zij wilden het ook wel inzien, dus of mevrouw Tanamal het even kon kopiëren. De vergadering werd geschorst en er werd snel met het UWV gebeld. Toen bleek dat het niet de bedoeling was dat deze notitie open en bloot op tafel zou liggen. Het rapport werd buiten de orde geplaatst, en Tanamal liet de rest van de middag weinig meer van zich horen.

Het wachten is nu op de brief van de minister.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden