Kamer heeft plek voor Roderick, niet voor Anne Vondeling

Redactie: Nicole Besselink, Wilfried van der Bles, Bart Zuidervaart

In de binnentuin van het Tweede Kamergebouw staat Hildo. Het is een in brons gegoten hond, gemaakt door kunstenaar Tom Claassen. Hildo is het huisdier van het Binnenhof en fungeert als waakhond van de democratie. Met zijn hoofd schudt hij afwisselend 'ja' en 'nee'. Hoe hij reageert op passerende politici valt niet te voorspellen.

Hildo is een opvallend object, zeker in vergelijking met Roderick, verderop in de tuin. Roderick is een van staal gemaakte man, die op zijn kop staat en met één hand probeert het wankele evenwicht te bewaren. De maker is Sharon Gesthuizen, SP-Tweede Kamerlid en opgeleid aan de kunstacademie. Er kleeft een serieus verhaal aan Roderick, over een man in de puberteit in gevecht met zichzelf. Maar het moet natuurlijk niet te dramatisch worden: hij is vernoemd naar een karakter uit de tv-serie 'Gooise Vrouwen'. Het beeld stond enige tijd op de werkkamer van Gesthuizen, maar al snel kwam het in de verdrukking. Ze kreeg toestemming om Roderick naar de binnentuin te verplaatsen. Maar, zegt het hoofd van de facilitaire dienst desgevraagd: bij hoge uitzondering.

undefined

Bodemloze put

De Tweede Kamer is vergeven van de kunst. Commissiezalen, wandelgangen, achterkamertjes: overal hangen schilderijen en staan beelden. De collectie omvat 2500 kunstwerken, veelal geleend van musea of gekocht van beginnende kunstenaars. In een kelderruimte van het Kamergebouw bevindt zich het kunstdepot. Kamerleden en medewerkers kunnen hier een kunstwerk uitzoeken voor hun werkplek. Tegenwoordig is schilderwerk en 'veel kleurigheid' in de mode, zegt het hoofd van de facilitaire dienst. Borstbeelden zijn minder populair. In een hoek in het depot staat een voormalig Kamervoorzitter, fractieleider en minister weg te kwijnen, die luistert naar de naam - hoe toepasselijk - Anne Vondeling.

In de grote vergaderzaal van de Kamer hangt weinig opvallende kunst, of het moeten de roodkleurige doeken achter de voorzitter en het ministersvak zijn. Dit stuitte PVV'er Martin Bosma enkele jaren geleden dusdanig tegen de borst, dat hij verzuchtte: "Wij zijn het enige parlement ter wereld dat niet laat zien van welk land het parlement is." Waar zijn de krachtige, Nederlandse symbolen, vroeg hij zich af. "Helaas wappert op het dak van dit gebouw de vlag van de Europese superstaat. Als er zo nodig een EU-symbool in dit gebouw geplaatst moet worden, laat het dan een bodemloze put zijn. Dat is ook leuk voor de kinderen."

Niet lang na de klacht van de PVV'er was het bureau van de Kamervoorzitter een kunstwerk rijker: een afbeelding van het rijkswapen van de Staten-Generaal, met in het midden de Nederlandse leeuw.

undefined

Molen

Je zou zeggen: met zo'n kunstcollectie in huis, is er voor ieder Kamerlid wat wils. CDA'er Paul Russell dacht daar anders over. Hij was in 2003 welgeteld zes dagen senator, toen hij vanuit de Verenigde Staten een pentekening van Rembrandt (waarde 300.000 euro) wilde invoeren. Hij had 'Landschap met molen' in zijn handbagage gestopt en liep er mee naar het poortje 'niets aan te geven'. De douanier doorzocht zijn spullen, wat uitmondde in de verdenking 'belastingontduiking'. Russell zou de staat 6 procent btw verschuldigd zijn.

In 2009 oordeelde de Hoge Raad dat de senator de tekening inderdaad had moeten aangeven. Daarop trad Russell af als senator. Zijn argument dat het om 'tijdelijke invoer' ging, was vergeefs. Net als zijn verweer dat hij de douanepoort nog niet helemaal uit was toen hij werd aangehouden.

undefined

Kunstopleiding gedaan

1.Fleur Agema (PVV)

2.Sharon Gesthuizen (SP)

3.Alexander Pechtold (D66)

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden