Kamer heeft geen trek meer om mee te betalen aan busje voor school met de Bijbel

Plan schokt streng religieus onderwijs Besturen verwachten schoolsluitingen

Het streng religieus onderwijs in Nederland is ontdaan over de plannen van PvdA-Kamerlid Loes Ypma. Zij wil dat religieuze ouders straks zelf opdraaien voor het schoolvervoer van hun kinderen. Voor het Tweede Kamerdebat over leerlingenvervoer dat binnenkort wordt gehouden, heeft zij een motie klaar liggen met die strekking.

Nu leveren ouders slechts een bijdrage en betalen gemeenten het grootste deel van de kosten voor 'bijbelbusjes'. Een ruime Kamermeerderheid van VVD, SP, D66 en GroenLinks is het met Ypma eens.

Ypma trekt zich het onderwerp aan nadat in november vorig jaar de gemeente Gaasterlân-Sleat een soortgelijke motie aannam. Daarin sprak de raad uit niet langer te willen betalen voor het vervoer van 23 reformatorische kinderen uit Oudemirdum. Zij worden iedere dag met een busje opgehaald en naar scholen in Kampen en Emmeloord gebracht. Het gaat om landelijke regels, dus de gemeente kan de motie niet uitvoeren. Maar ze wil er wel een signaal mee afgeven aan Den Haag. Meer dan honderd gemeenten verklaarden hun steun aan Gaasterlân-Sleat.

De Vereniging van Nederlandse Gemeenten is het al langer oneens met de regeling. "Het vervoer drukt onevenredig zwaar op het budget van de gemeente", stelt de VNG. "Bovendien is de lange reistijd een psychische belasting voor de leerling."

Wim Kuiper van de Besturenraad vreest ernstige gevolgen voor reformatorische scholen als de motie wordt uitgevoerd. De Besturenraad is de belangenclub voor christelijk onderwijs in Nederland. "Het is mogelijk dat sommige scholen straks hun deuren moeten sluiten, ze zullen het in ieder geval heel moeilijk krijgen."

Kuiper vindt de vrije schoolkeus voor levensovertuigingen een 'heel belangrijk grondrecht'. Ypma wil daaraan tornen, vindt Kuiper, omdat veel religieuze leerlingen ver van de school wonen die het beste bij hun geloof past. Leden van kleine religieuze gemeenschappen met een kleine beurs kunnen zo niet het onderwijs volgen dat bij hun geloof past, denkt hij.

Volgens Kuiper maken ongeveer zevenduizend religieuze leerlingen gebruik van busjes die hen van huis ophalen en naar school brengen. Op een totaal van 1,5 miljoen basisscholieren. "Het is een kleine groep waarvan de rechten grondwettelijk beschermd zijn. Straks mogen gemeenten bepalen of ze nog willen bijdragen aan het vervoer, maar ik vind niet dat je dat aan een meerderheid in de gemeenteraad kan overlaten." Behalve dreigende schoolsluitingen vreest Kuiper dat veel ouders hun kinderen thuis les zullen gaan geven.

Adri Verweij is directeur van scholenvereniging Educatis, waar negen reformatorische basisscholen onder vallen. Het merendeel van die scholen ligt in de biblebelt, waar de religieuze schooldichtheid groot is. Twee liggen daarbuiten: in Amstelveen en Utrecht. "De Akker in Amstelveen verzorgt het onderwijs voor bijna alle reformatorische leerlingen van Noord-Holland. Van de 108 kinderen daar komt 90 à 95 procent met een busje." Ook in Utrecht, op de Eben-Haëzerschool, zetten negen busjes dagelijks zo'n honderd leerlingen af.

Ypma wil vervoer voor speciaal onderwijs, voor bijvoorbeeld gehandicapte kinderen, blijven subsidiëren. Geloof is volgens haar een keuze en een handicap niet. Verweij ziet problemen voor de leerlingen die naar een religieuze speciale school gaan. Die moeten straks naar de dichtstbijzijnde speciale school, ongeacht de levensbeschouwelijke achtergrond. Daarnaast is de subsidie die naar levensbeschouwelijk vervoer gaat veel kleiner dan dat voor speciaal onderwijs, zegt hij: "Maar 4 procent van het geld voor schoolvervoer gaat naar religieus vervoer, de rest naar speciale scholen."

Verweij denkt dat het voorstel van Ypma voortkomt uit 'hyperigheid': "Het past in het patroon dat godsdienst de privésfeer in moet".

Staatssecretaris Sander Dekker schreef vorige week aan de Kamer dat hij op dit moment het leerlingenvervoer nog niet wil aanpakken. Hij wil daarmee wachten tot aanstaande zomer, als hij een beleidsvisie geeft op de vrijheid van onderwijs. Het één kan volgens hem niet los van het ander worden gezien. "Wanneer een discussie wordt gevoerd over leerlingenvervoer op basis van richting, raakt dat ook de discussie over de toegankelijkheid van het onderwijs."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden