Kamer heeft forse kritiek op plannen Onderwijsinspectie

Het lijkt zo mooi: een onderwijsinspectie die niet alleen zegt wat scholen verkeerd doen, maar ook complimenten geeft. Vanaf volgend jaar wil de Onderwijsinspectie scholen behalve zwak, zeer wak en voldoende ook het predicaat goed kunnen geven. Maar de kritiek op het plan zwelt aan.

Vandaag praat de Tweede Kamer over het nieuwe onderwijstoezicht. Minister Bussemaker en staatssecretaris Dekker willen dat in de toekomst niet voldoende, maar goed de norm wordt. Wie goed presteert, wordt beloond met minder intensief toezicht.

Vanuit het onderwijsveld is er argwaan jegens de plannen: de vakbonden AOB en CNV Onderwijs verwachten dat met de nieuwe categorie de druk op scholen toeneemt. Vooral scholen die zich enorm hebben ingespannen om het predicaat voldoende te krijgen, moeten opnieuw aan de bak met hogere criteria.

"Een verkeerd en demotiverend signaal", stelt CNV Onderwijs. "Het onderwijs verwordt hiermee tot afrekenings- en vergelijkingsinstrument."

In de Tweede Kamer, die al een tijd kritisch is over de veelheid aan toetsen in het onderwijs, leeft argwaan over het opleggen van een enkel predicaat. "Een school is meer dan alleen één woord", zegt Paul van Meenen van D66, die eerder voorstander was van het nieuwe toezicht. "Ik ben er wel voor dat scholen meer vertrouwen krijgen van de inspectie. Op dat onderdeel ben ik enthousiast."

Het toekomstig onderwijstoezicht loopt veel meer dan nu via schoolbesturen. Onder hen leeft ook argwaan jegens de Inspectie. Schoolbestuurders spreken van 'afvinklijstjes'.

Dat is ook de ervaring van Van Meenen, vroeger rector van een scholengemeenschap. "De inspecteur heeft vaak zijn oordeel al klaar voor hij de school heeft gezien. Hij komt bij wijze van spreken met een computeruitdraai de school binnenlopen."

Inspecteur-generaal Annette Roeters verzet zich tegen dat hardnekkige beeld. In een interview met Trouw zegt zij: "Zulke beelden kunnen we ons helemaal niet permitteren. Als je ziet welke ambities en voornemens we hebben met veranderend toezicht, dan hebben we daar echt een gezamenlijk draagvlak voor nodig."

De verdieping 2 Ik ben zó blij met die Citoscores

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden