Kamer gunt gedupeerden herkansing

"Het zal je opleiding maar zijn", zegt VVD-Kamerlid Anne Wil Lucas. "Je stopt al je energie in een studie en dan blijkt dat het diploma niets waard is." Ook Harm Beertema van de PVV heeft het vooral met de studenten te doen. "Je hebt maar één kans op een opleiding. Je vertrouwt erop dat het goed is", zegt hij. GroenLinks-Kamerlid Jesse Klaver spreekt van een kwaliteitsramp op het hbo, zijn collega Jasper van Dijk van de SP van rampzalig.

Dat de kwaliteit van meer hbo-richtingen op meer instellingen onder de maat is, heeft de Kamer zwaar geschokt. "Studenten die slachtoffer werden van deze misère, hebben recht op een aanvullend programma waarmee zij alsnog een geldig diploma kunnen halen", vindt Van Dijk. Daar is iedereen in de Kamer het mee eens.

Lucas wil per opleiding bezien welke maatregelen noodzakelijk zijn om studenten van een geldig diploma te voorzien. Voor haar is ook belangrijk hoe het imago van het hbo kan worden hersteld. "We hadden net besloten dat het hbo een volwaardige tegenhanger moet zijn van het wetenschappelijk onderwijs. We hadden het over ruimte voor topleerlingen. Maar nu blijkt de basis ook niet in orde", zegt Lucas. Zij vraagt zich vooral af hoe deze opleidingen kunnen zijn goedgekeurd en wil dat alle opleidingen waarover twijfel is, opnieuw langs de meetlat worden gelegd.

Voor een aantal oppositiepartijen is dat niet genoeg. "De snelgroeiende hogescholen zijn niet in staat gebleken het onderwijs op hoog niveau te houden", zegt Jesse Klaver. "Besturen staan te ver van de collegezaal en van de werkelijkheid." Ook de SP wil kleinere scholen, net als de PVV. SP en PVV zijn het ook eens over een mogelijke oplossing: er moeten landelijk vastgestelde examens komen op kernvakken in het hbo. "Daar heeft een bestuurder geen invloed op", zegt Beertema. "De bedrijfsmatige agenda, het binnenharken van zoveel mogelijk studenten, is een veel te grote rol gaan spelen in die grote hogescholen. Het lijken wel concerns." "We moeten onze ogen niet sluiten voor het effect van het rendementsdenken", zegt ook Lucas van de VVD.

Na het meireces debatteert de Kamer over de hbo-opleidingen.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden