Kamer: Gemeenten moeten direct bij ESF-subsidie

DEN HAAG (ANP) - Een meerderheid van de Tweede Kamer van CDA en PvdA vindt dat staatssecretaris Henk van Hoof (Sociale Zaken) het gemeenten onnodig moeilijk maakt om gebruik te maken van Europese ESF-subsidies.

Jet Bussemaker van de PvdA en Rendert Algra van het CDA zeiden dinsdag dat de lokale overheden direct subsidie moeten kunnen aanvragen in de verdeelronde van het Europees Sociaal Fonds (ESF) voor de jaren 2007-2013.

Van Hoof wil dat gemeenten in de komende jaren via het Centrum van Werk en Inkomen (CWI) de Europese steun aanvragen voor het aan de slag helpen van werklozen en dat niet meer zelf doen, omdat er minder geld te verdelen is. ,,Erg bureaucratisch. Hiervoor moet hij wel met een heel goede verklaring komen'', aldus Algra vooruitlopend op een debat met de bewindsman woensdag over ESF.

Ervaring

Bussemaker: ,,Als er minder geld is, dan moet je juist niet een hele nieuwe structuur opzetten.'' Bovendien hebben volgens haar en Algra nou juist de gemeenten de afgelopen tijd veel ervaring opgedaan met de ingewikkelde procedures rond ESF.

Voor de jaren 2007-2013 is in totaal 740 miljoen euro aan ESF-steun te verdelen, tegen een bedrag van circa 1,5 miljard euro voor de periode 2000-2006. Gezien het lagere bedrag moet volgens het CDA eerder een eind gemaakt worden aan het systeem wie het eerst komt, wie het eerst maalt.

Daardoor is het volgens Algra misgegaan het afgelopen jaar, toen plotseling de ESF-pot leeg was en de staatssecretaris in een juridisch gevecht raakte met aanvragers. Volgens het CDA-Kamerlid moeten subsidieaanvragen elk jaar op vaste momenten op kwaliteit worden geselecteerd.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden