Kamer geeft toestemming voor bescherming zeereservaten

REDACTIE GROEN

Terwijl de rechtbank maandag nog een uitspraak moet doen over de omstreden stenenactie van Greenpeace op de Klaverbank, heeft de Tweede Kamer juist het groene licht gegeven voor de bescherming van dit deel van de Noordzee als natuurgebied.

ChristenUnie en CDA, die lange tijd de procedure om zeereservaten in te richten traineerden, lieten deze week na opnieuw een motie in te dienen die het proces zou remmen. Staatssecretaris Dijksma (natuur en visserij) kan daarom haar beschermingsvoorstel naar het zogenoemde Scheveningen-overleg sturen waarin alle Europese visserij-ministers zijn vertegenwoordigd. Vandaaruit kan het ter goedkeuring naar de Europese Commissie.

Op delen van de nog grotere Doggersbank en de Klaverbank mag straks niet meer worden gevist met netten die de bodem kapot schrapen. De beschermingsmaatregelen zijn een belangrijke stap op weg naar een netwerk van beschermde gebieden op zee. Het Wereld Natuur Fonds heeft vorig jaar met de campagne 'Seastars' actiegevoerd voor bescherming van de Noordzee en in het bijzonder de waardevolle Doggersbank. Greenpeace nam het op voor de Klaverbank.

Er is jaren onderhandeld tussen de betrokken Europese lidstaten, visserij- en natuurorganisaties over bescherming voor dit unieke onderwatergebied. In Duitsland, Denemarken en het Groot-Brittannië werd al in 2013 een politiek akkoord bereikt over de grensoverschrijdende Doggersbank. Het instellen van een beschermd zeegebied betekent overigens niet dat het gebied niet meer toegankelijk is voor vissers. Zo zal van de Doggersbank slechts eenderde deel worden gesloten voor schadelijke bodemberoerende visserij.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden