Kamer: Geboortezorg nú regelen

bevallen | De Kamer loopt op eieren in het debat over zorg voor zwangeren. Iedereen wil dat er een einde komt aan de onrust.

Op het Binnenhof wil niemand dat de strijd tussen verloskundigen en gynaecologen weer van voren af aan begint. Zes jaar is er al onrust, sinds bleek dat de babysterfte in Nederland veel hoger is dan in andere Europese landen. Er is in die tijd hard gewerkt aan een betere samenwerking. Tot het overleg tussen de twee beroepsgroepen toch weer klapte, vorige maand.

De Kamer loopt daarom op eieren in het debat over de geboortezorg, dat vandaag plaatsvindt. "De finish was in zicht, laat het niet alsnog misgaan", verzucht CDA-Kamerlid Hanke Bruins Slot. "De minister moet eerst zorgen dat de rust terugkeert en het overleg wordt hervat. Zwangere vrouwen hebben zowel de gynaecologen als de verloskundigen nodig. Op de een of andere manier komen die beroepsgroepen nu niet nader tot elkaar, terwijl ze toch beide streven naar minder babysterfte."

Ook minister Edith Schippers (VVD, volksgezondheid) zelf wil die rust terug, al zijn het haar eigen plannen die ervoor zorgden dat verloskundigen deze week stiptheidsacties hielden, voor het eerst. In Amsterdam deden zij een nacht lang geen thuisbevallingen.

De verloskundigen zijn tegen een nieuw financieringssysteem waarbij alle geboortezorg voortaan uit één pot wordt betaald, een wens van de verzekeraars. Het idee is dat de samenwerking dan ook soepeler loopt. Maar de verloskundigen vrezen dat grote ziekenhuizen en verzekeraars gaan bepalen welke zorg zwangere vrouwen krijgen.

Volgens Schippers zijn die plannen verkeerd begrepen. "Er is een onjuist beeld ontstaan", schreef ze dinsdag. De nieuwe financiering is niet verplicht, maar 'een vrijwillige optie', naast de bestaande financiering, suste de minister de Kamer.

Het is ook geen drukmiddel om betere samenwerking af te dwingen, maar een service: er was 'behoefte aan' in sommige regio's waar verloskundigen en gynaecologen een nieuwe taakverdeling hebben afgesproken.

Dat neemt de politieke gevoeligheid van haar 'integrale tarief' niet weg. Nederland is uniek in de geboortezorg. Alles wat er verandert aan de nu nog zeer zelfstandige positie van de verloskundige, is bij voorbaat beladen.

De meeste fracties zullen vandaag waarschijnlijk instemmen met de invoering van het nieuwe tarief, mits het niet verplichtend wordt. Al zou de PvdA zelfs dat niet erg vinden. "Het is een heel logisch idee", zegt Kamerlid Agnes Wolbert. "Elders in de zorg werkt één tarief al goed. Ook daar kostte de overgang veel energie, maar achteraf is iedereen blij met de nieuwe manier van werken. Bijvoorbeeld bij diabeteszorg."

Wolbert is hoopvol dat verloskundigen en gynaecologen er alsnog uitkomen. Al begint bij de PvdA het geduld wel op te raken. "De vrijblijvendheid is er af. Babysterfte terugdringen lukt alleen als er over en weer nog beter wordt samengewerkt". Dat geluid klinkt ook bij de VVD-fractie.

Alleen de linkse oppositie is tegen de maatregel van Schippers. De SP vreest vooral dat verzekeraars te veel invloed krijgen. GroenLinks wil vooral meer tijd. "Waarom de haast?", vraagt Kamerlid Linda Voortman.

"Er lopen officiële experimenten met nieuwe samenwerking in de geboortezorg. Maar de minister wil opeens deze zomer al een nieuw tarief komen. Er zijn nog zoveel onzekerheden, voor iederereen". GroenLinks wil eerst evalueren. "Die kleine verloskundige praktijk tegenover dat grote ziekenhuis, hoe gaat dat in de praktijk? Het zijn nogal machtsverschillen."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden