Kamer evalueert zorgstelsel

GroenLinks: Evolutie, geen revolutie. SP: Systeem overboord.

Tien jaar nadat het parlement akkoord is gegaan met de invoering van het huidige zorgstelsel ligt het van allerlei kanten onder vuur. Zorgverzekeraars hebben te veel macht, de solidariteit tussen verzekerden staat onder druk en de verzekeraars concurreren vooral op prijs en niet op kwaliteit, is de breed levende kritiek. Tegelijk is er op de SP na geen partij in de Tweede Kamer te vinden die het zorgstelsel weer helemaal in handen van de overheid wil leggen. De PvdA stemde destijds tegen en roept nog steeds dat de zorg weer in publieke handen moet komen, maar bijt, als puntje bij paaltje komt, niet echt door. De sociaal-democraten dringen in de praktijk aan op bijstellingen, niet op een nieuw stelsel.

Opvallend is dat GroenLinks, een partij die nadrukkelijk links van de PvdA opereert, op dezelfde koers zit. "Ik wil geen nieuw stelsel, maar het huidige op wezenlijke punten bijsturen", zei het Tweede Kamerlid Corinne Ellemeet gisteren bij de presentatie van een initiatiefnota over de zorg. De timing is niet toevallig: vandaag evalueert de Tweede Kamer het functioneren van het stelsel. Onlangs lanceerde Ellemeet haar ideeën al in deze krant.

De zorgverzekeraars hebben te veel macht ten opzichte van aanbieders van zorg en patiënten, vindt zij, en daar wil zij wat aan doen. Door bijvoorbeeld het aantal polissen per verzekeraar te beperken tot twee, zodat verzekerden een heldere keuze kunnen maken. De goedkope budgetpolis die patiënten voor onaangename verrassingen kan plaatsen, moet worden verboden. Een streep moet er ook gaan door de mogelijkheid om te kiezen voor een hoger eigen risico in ruil voor een lagere premie. Leuk voor jonge en gezonde verzekerden, maar het tast de solidariteit wel aan. En het dient ook afgelopen te zijn met de huidige praktijk waarbij zorgverzekeraars ieder voor zich normen ontwikkelen voor kwaliteit. De vragenlijsten die aanbieders van zorg daarvoor moeten invullen, leidt tot een enorme bureaucratie. Ellemeet wil uniforme normen.

Degene die het meest overtuigd is van de heilzame werking van het huidige stelsel, minister Schippers van volksgezondheid zelf, is bereid tot aanpassingen. Minder vrolijk zijn de zorgverzekeraars. Gisteren bij de presentatie van de initiatiefnota van GroenLinks zei voorzitter Rouvoet van Zorgverzekeraars Nederland weliswaar dat de verzekeraars bereid zijn kritisch naar zichzelf te kijken. Maar de suggestie dat de regie in de zorg gedeeld moet worden met aanbieders van zorg en patiëntenorganisaties zit bij hem niet echt lekker.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden