Kamer eist uitleg over kritiek homobeleid

Nederland geeft, volgens Brussel, te veel ruimte aan kerken en scholen om homo’s te weren voor functies. De Kamer wil opheldering.

Het Nederlandse homobeleid druist in tegen de Europese richtlijn, stelde de Europese Commissie vorige week. Volgens deze richtlijn mogen werkgevers sollicitanten niet afwijzen op grond van seksuele geaardheid of godsdienst.

De vraag is of Nederland zich wel aan deze regel houdt. Brussel meent van niet. Volgens eurocommissaris Spidla (sociale zaken) geeft Nederland te veel ruimte aan kerken, religieuze scholen en organisaties om homoseksuelen en vrouwen te weigeren voor bepaalde functies. Daarom tikte hij Nederland op de vingers. Binnen twee maanden wil eurocommissaris Spidla een reactie van de regering. Is deze reactie niet bevredigend, dan kan de Europese Commissie besluiten de zaak voor te leggen aan het Europese Hof.

Daarop willen de SP, GroenLinks en D66 echter niet wachten. De drie fracties hopen minister Plasterk (emancipatie) vanmiddag tijdens het vragenuurtje flink aan de tand te kunnen voelen.

Volgens D66-Kamerlid Van der Ham moet er nu echt iets gedaan worden aan ’het grijze veld’. „Het enkele feit dat je openlijk homoseksueel bent, is al genoeg om iemand te weigeren”, weet hij. „Dus als een leerling aan zijn leraar vraagt of hij homo is, wordt hij geprikkeld om erover te praten. Dan ben je openlijk homoseksueel. Van dat grijze veld moeten we af.”

CDA-Kamerlid Jonker is voorzichtiger in haar uitspraken: „Ik ken de brief van eurocommissaris Spidla niet, maar volgens mij heeft het te maken met verschillende interpretaties. Religieuze instellingen in Nederland mogen van homo’s eisen dat zij zich niet als zodanig gedragen. De Europese Commissie verwerpt dat.”

Voordat ze echter een oordeel uitspreekt over de gang van zaken, wil ze dat de Nederlandse regels worden geëvalueerd. Jonker: „De Commissie Gelijke Behandeling kan evalueren hoe het uitpakt in de praktijk. Als zij dit ziet als een dilemma, dan is dat wel een duidelijk signaal.”

PvdA-Kamerlid Timmer zegt ’allergisch’ te zijn voor eisen aan homo’s. „Je geaardheid niet uitdragen, dat kan helemaal niet”, stelt ze. Tegelijkertijd vraagt ze zich af of het vaak voorkomt dat de geaardheid niet wordt uitgedragen. Evenals Jonker wil Timmer daarom eerst een evaluatie van Plasterk afwachten.

De SP is voorstander van een ’zo klein mogelijk’ grijs gebied. „Dat bereik je echter niet alleen door de wet Gelijke Behandeling aan te passen. Je moet naar de kern van het probleem: op kleinschalig niveau voorlichting geven, vertellen dat homo’s geen rare mensen zijn. Anders ben je bezig met symptoombestrijding.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden