null

Corruptie

Kamer eist opheldering over tegenwerking corruptie-onderzoek door top douane

Beeld RV

Onderzoek naar corruptie bij de opsporingsdiensten in de Rotterdamse haven zou gedwarsboomd zijn.

Coalitie- en oppositiepartijen eisen opheldering over het nieuws dat de top van de douane een onderzoek naar corruptie in de eigen organisatie gedwarsboomd zou hebben. Volgens ‘RTL Nieuws’ heeft de douanetop wetenschappers die onderzoek deden naar de reikwijdte van corruptie bij opsporingsdiensten in de Rotterdamse haven doelbewust dwars gezeten.

“Wie deed welk onderzoeksvoorstel en wie blokkeerde het?”, wil CDA-Kamerlid Pieter Omtzigt weten. D66-Kamerlid Maarten Groothuizen heeft ‘heel veel vragen’ en wil over de zaak in debat. VVD’er Helma Lodders spreekt van een ‘bizar verhaal’ en wil ook opheldering. “Criminelen lachen zo in hun vuistje.” Renske Leijten (SP) noemt deze zaak ‘het zoveelste voorbeeld, bij zowel Financiën als Justitie en Veiligheid, dat er onderzoek binnen de diensten wordt gefrustreerd’. Zij wil dat de onderzoekers het rapport kunnen afmaken en dat het rapport openbaar wordt gemaakt. Attje Kuiken (PvdA) vindt het ‘heel schadelijk dat een overheidsdienst zelf lijkt te verdoezelen en te ondermijnen in plaats van te helpen corruptie en ondermijning te bestrijden’.

In een reactie zegt staatssecretaris Menno Snel (financiën) dat hij het door RTL geschetste beeld niet herkent. De douane had volgens hem wel vragen bij de manier waarop het onderzoek werd uitgevoerd en vroeg om een ‘wetenschappelijke validatie’. De onderzoekers besloten daarop zelf de studie stop te zetten en hun resultaten niet te publiceren. Waarom zij dat deden, zegt de staatssecretaris niet te weten.

In een verklaring die de onderzoekers in mei 2019 opstelden staat dat ‘een aantal organisaties in de Rotterdamse haven formeel of feitelijk geen medewerking heeft willen verlenen aan ons onderzoek’. Hierdoor was er volgens de onderzoekers onvoldoende wetenschappelijke basis om conclusies te trekken en die naar buiten te brengen. Ze schreven toentertijd dat alleen een parlementaire of statelijke onderzoekscommissie voldoende gewapend zou zijn om door te dringen in de integriteitsproblemen in de haven.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden