Kamer eist meer geld voor deeltijd-WW

Printerfabrikant Oce gaat deeltijd-WW aanvragen voor 2400 personeelsleden van de vestiging in Venlo. (ANP)

Minister Piet Hein Donner (Sociale Zaken) moet van de Tweede Kamer extra geld zoeken om de regeling voor deeltijd-WW voort te zetten. Tegelijkertijd zijn strengere maatregelen nodig tegen misbruik van de regeling, waarmee bedrijven hun personeel met behulp van WW-uitkeringen minder kunnen laten werken tijdens de economische crisis.

Zowel de regeringspartijen CDA, PvdA en ChristenUnie als SP, VVD, GroenLinks en D66 in de oppositie zeiden donderdag in een debat met Donner nog dezelfde dag te eisen dat de minister met iets beters komt om de deeltijd-WW voort te zetten. Vorige week bleek dat de beschikbare 375 miljoen euro binnen drie maanden was opgesoupeerd. De minister zegt voorlopig niet meer dan 175 miljoen euro ruimte te hebben om het budget aan te vullen.

De Kamer vreest dat dit net genoeg is om de zomer door te komen gezien de snelheid waarmee de eerste 375 miljoen is opgeraakt. Ook wekt de manier waarop Donner het gebruik wil beperken - hoe meer werknemers een werkgever in de regeling laat stromen, des te korter er recht is op deeltijd-WW - weinig vertrouwen.

„Het is allemaal niet zo eenvoudig”, zei Donner. Als de Kamer meer geld wil, dan moet het volgens hem „ook de moed hebben aan te wijzen waar pijnlijke keuzes gemaakt moeten worden” en zeggen waar elders in de sociale zekerheid bezuinigd kan worden. Wel gaf hij aan dat het gaat om een „nuttige regeling” om te voorkomen dat bedrijven nu werknemers moeten ontslaan, die ze straks weer nodig hebben als de orders toenemen door een herstel van de economie.

Maar volgens PvdA-Kamerlid Roos Vermeij kan het niet zo zijn dat „we met z'n alleen een maatregel belangrijk vinden, maar de minister zich in een harnas hijst, omdat het geld op is”. Haar CDA-collega Eddy van Hijum, een partijgenoot van Donner, stelde dat „in dit land de regering regeert en de Kamer controleert. Als het kabinet deeltijd-WW belangrijk vindt, dan moet het kabinet bekijken hoe het de regeling kan voortzetten”.

Ineke van Gent van GroenLinks sprak van chantage. Zij voelt zich op de laatste vergaderdag van de Kamer voor de zomer „voor het blok gezet”. Maar volgens Donner is het nog altijd zo dat wanneer de Kamer een aanpassing op de begroting wenst, de Kamer ook meldt hoe dat gefinancierd kan worden.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden