Kamer eist gedwongen sluiting ambassade Eritrea

Betoging van Eritreeërs in Veldhoven, in april.Beeld ANP

De coalitiepartijen willen dat de intimidatie van Eritrese vluchtelingen stopt. Zij dringen aan op sluiting van de ambassade in Den Haag. Minister Zijlstra van buitenlandse zaken gaat dit te ver.

De ambassade van Eritrea in Nederland moet dicht als het aan een meerderheid in de Tweede Kamer ligt. Coalitiepartners CDA en ChristenUnie steunden gisteren een motie van Sjoerd Sjoerdsma (D66) en Malik Azmani (VVD) die deze ongekende eis stelt aan minister van buitenlandse zaken Halbe Zijlstra.

Steen des aanstoots voor de Kamer is dat Eritreeërs in het buitenland 2 procent van hun inkomen moeten afdragen aan de ambassade. Op verzoek van de Tweede Kamer liet het ministerie van buitenlandse zaken hier vorig jaar een onderzoek naar instellen. Daaruit bleek dat de ambassade bijvoorbeeld consulaire diensten weigert als mensen die belasting niet betalen. De heffing is ook een manier om invloed te houden op de diaspora. Velen daarvan zijn gevlucht voor het Eritrese regime.

Woensdag liet radioprogramma 'Argos' een voorpublicatie horen van een opgenomen gesprek tussen een Eritrese vluchteling en het hoofd van de ambassade in Den Haag, Solomon Mehari. Mehari zegt daarin dat de vluchteling nog voor enkele jaren achterstallige belasting moet betalen en spijt moet betuigen voor zijn vlucht om een document te krijgen.

Tegen het Nederlands recht

"Dit is de ultieme stap op de escalatieladder", erkent D66'er Sjoerdsma. "Je moet een keer consequenties trekken. Eritrea gebruikt de ambassade voor praktijken die tegen het Nederlandse en internationale recht ingaan."

Gedwongen sluiting van een ambassade is in de diplomatie een drastische stap. Groot-Brittannië deed dit bijvoorbeeld in 1984 nadat Libische diplomaten vanuit het raam een Britse politieagent doodschoten.

Voor Sjoerdsma is de maat vol. "Het vorige kabinet heeft de Eritrese ambassadeur en de minister van buitenlandse zaken meermaals duidelijk gemaakt dat dit moet stoppen, maar de boodschap lijkt niet aan te komen." Nederland heeft zijn ambassade in Eritrea overigens in 2011 vanwege bezuinigingen gesloten.

Sjoerdsma hoopt dat sluiting van de ambassade de intimidatie van de diaspora bemoeilijkt. Diplomaten kunnen hier dan niet meer met immuniteit werken. Het is volgens het Kamerlid ook een waarschuwing aan andere landen, zoals Turkije en Rusland. "Het laat zien dat we onrust stoken hier niet accepteren."

Zijlstra is tegen 

Opvallend is dat waar de voltallige coalitie in de Kamer de motie steunt, VVD-minister Zijlstra tegen is. Sluiting van de ambassade is verregaand, zei hij woensdagavond. Liever ziet hij Eritreeërs eerst aangifte doen tegen ambassadepersoneel, zodat het Openbaar Ministerie een strafrechtelijk onderzoek kan instellen.

De coalitiepartijen verwerpen dit argument. Volgens Sjoerdsma zijn Eritreeërs door hun ervaringen als politiek vluchteling niet snel geneigd naar de politie te stappen voor hulp. Volgens Martijn van Helvert (CDA) is strafvervolging ook lastig omdat de medewerkers van de ambassade diplomatieke onschendbaarheid genieten.

Paardenmiddel

Zijlstra krijgt wel bijval van GroenLinks-Kamerlid Bram van Ojik. Hij wil een onderzoek naar mogelijkheden om de belastingheffing te verbieden, maar vindt sluiting van de ambassade een 'paardenmiddel'. "Dan heb je helemaal geen contact meer. Mensen afpersen is fout, maar we moeten juist blijven spreken over die belasting, en over zaken als mensenrechten en vluchtelingen."

Zijlstra heeft zes weken om op de motie te reageren. De Kamer lijkt in ieder geval geen genoegen te nemen met een nieuwe waarschuwing richting Eritrea. Sjoerdsma: "Ik snap dat hij als nieuwe minister hier zorgvuldig naar wil kijken, maar ik verwacht dat hij uiteindelijk echt handelend optreedt."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden