Kamer eist ambitieuzere milieudoelen

'Bindende afspraken over CO2zijn nodig'

De oppositie wil opheldering van het kabinet over de klimaatambities van Nederland. Minister Henk Kamp (VVD, economische zaken) en staatssecretaris Wilma Mansveld (PvdA, milieu) dreigen eind deze maand tijdens de Europese klimaatonderhandelingen voor minder ambitieuzere maatregelen te pleiten dan de Tweede Kamer eist.

De EU-lidstaten bepalen over twee weken wat de klimaatafspraken voor het jaar 2030 worden. De Europese Commissie heeft eerder aangegeven dat de uitstoot van broeikasgassen in Europa met 40 procent moet afnemen, er 30 procent meer energie moet worden bespaard en 27 procent van alle energie duurzaam moet worden opgewekt. Die laatste twee doelen zijn 'indicatief', oftewel niet bindend voor de lidstaten. Het kabinet vindt deze afspraken te ver gaan en wil niet verder gaan dan 25 procent energiebesparing.

In de Tweede Kamer bestaat onvrede over de opstelling van Nederland. De meerderheid wil dat Kamp en Mansveld straks voor 'ten minste' 40 procent CO2-reductie pleiten. Bovendien heeft de Kamer vorige week een motie aangenomen die het kabinet oproept zich in Brussel hard te maken voor een 'bindend nationaal doel' voor duurzame energie.

Het lijkt erop dat het kabinet geen gehoor geeft aan de wensen van de Tweede Kamer. Er circuleert een vertrouwelijk ambtelijk document, ook in bezit van deze krant, waarin het Nederlandse uitgangspunt voor de komende klimaatonderhandelingen staat verwoord. Het kabinet zal pleiten voor een CO2-reductie van 40 procent, en niet 'ten minste' 40 procent. In het document staat ook niet dat Nederland zich zal inzetten voor een bindend doel voor duurzame energieopwekking.

Minister Kamp stuurde maandageen brief aan de Kamer waarin hij schrijft dat 'in de Europese onderhandelingen inmiddels duidelijk is geworden dat de meeste lidstaten zich achter het voorstel van de Europese Commissie scharen om uit te gaan van indicatieve doelen'.

Vandaag spreekt de Kamer met premier Rutte over de komende Europese top. In ieder geval D66 en GroenLinks zullen de minister-president om opheldering vragen. "De wens van de Tweede Kamer wordt moedwillig genegeerd", zegt D66-Kamerlid Stientje van Veldhoven.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden