Kamer eens met aanscherping orgaandonatie

Van onze parlementsredactie DEN HAAG - Er tekent zich een meerderheid af in de Tweede Kamer voor verscherping van het systeem van orgaandonatie. Twee derde van de PvdA-fractie, D66, CDA, SP, Unie 55+ en twee leden van GroenLinks zijn bang dat het voorstel van het kabinet (donatie alleen met toestemming van overledene) niet zal bewerkstelligen dat er meer donoren komen.

Het kabinet wil wegnemen van organen en weefsel bij een overledene alleen toestaan als iemand een donorcodicil draagt. Dat waarborgt het beste de zeggenschap van een persoon over het eigen lichaam, ook na de dood, zo menen de D66-bewindslieden Sorgdrager (justitie) en Borst (volksgezondheid).

Daarnaast is het mogelijk dat er organen voor transplantie beschikbaar komen, omdat nabestaanden daar toestemming voor geven. Het kabinet hoopt door veel voorlichting aan burgers, artsen en verpleegkundigen dat het aantal donoren fors zal stijgen.

Tot voor kort stond een Kamermeerderheid achter dit voorstel. Maar gisteren bleek tijdens een debat over orgaandonatie dat een groot deel van de Kamer is gaan twijfelen. Die Kamermeerderheid is onder de indruk geraakt van de lange wachtlijsten die er bestaan voor transplantaties. “We moeten ons afvragen of het voorstel van het kabinet wel leidt tot meer donor-organen. Dat zijn we verschuldigd aan alle mensen die op een wachtlijst staan. Maar misschien ook wel aan de 81 nierpatiënten die vorig jaar bij gebrek aan organen zijn doodgegaan”, stelde PvdA-Kamerlid Oudkerk.

Cijfers

“De harde cijfers van de wachtlijsten voor nier-, hart-, long- en levertransplantaties wijzen uit dat nog steeds te weinig organen beschikbaar komen, ondanks de toegenomen voorlichting”, constateerde CDA'er Lansink.

De Kamer is verdeeld over wat er dan wel zou moeten gebeuren. D66 voelt voor een systeem zoals dat ook in België bestaat: mensen die per se geen donor willen zijn moeten dat laten vastleggen. Wie zich niet laat registreren is donor; de nabestaanden worden daarover na overlijden geraadpleegd.

Het CDA stelt hetzelfde voor, maar wil nabestaanden van iemand die geen bezwaar kenbaar heeft gemaakt de doorslag laten geven. De PvdA wil mensen die uitdrukkelijk wel of juist niet donor willen zijn zich beide laten registreren. Wie zich niet laat registreren wordt dan geacht donor te zijn.

Voor coalitiegenoot VVD is aanpassing van het kabinetsvoorstel 'onbespreekbaar'. “Solidariteit met de zieke medemens is een morele deugd, maar het gaat ons veel te ver die solidariteit op te leggen”, aldus woorvoerster Kamp. Ook ongeveer tien PvdA-leden, drie GroenLinksers, AOV, SGP, RPF en GPV steunen het kabinet. De orgaandonatie zal in de Kamer met hoofdelijke stemming worden beslist.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden