Kamer debatteert tegen beter weten in over asielbeleid

Staatssecretaris Fred Teeven van Veiligheid en Justitie tijdens een debat in de Tweede Kamer over de toestroom van vluchtelingen. Beeld ANP
Staatssecretaris Fred Teeven van Veiligheid en Justitie tijdens een debat in de Tweede Kamer over de toestroom van vluchtelingen.Beeld ANP

Weinig Kamerleden zullen het toegeven, maar: de timing van het debat over de toestroom van Eritrese asielzoekers kon slechter. Kort voor de Europese verkiezingen een mogelijkheid om te zeggen wat je vindt van het Europese asielbeleid, die kans lieten negen partijen gistermiddag niet aan zich voorbij gaan.

Nicole Besselink

In verkiezingstijd is het zaak om je als partij te onderscheiden en laat de Europese asielproblematiek zich daar nou net goed voor lenen. Kamerleden weten ook wel dat ze aan het Binnenhof geen einde kunnen maken aan de gammele bootjes voor de Italiaanse kust en de doorreizende Eritreeërs. Daarvoor moeten alle Europese landen samenwerken.

Dus grijpt menig partij het debat aan om wilde ideeën te opperen - zwaar wegen de Haagse woorden toch niet. Zo suggereert de VVD om Italië uit de Schengen-zone te zetten als het vreemdelingen niet fatsoenlijk registreert. Het CDA pleit voor intensievere grenscontroles, ook al zijn die aan de EU-binnengrenzen verboden. En de PVV stelt voor om zo ongeveer alle verdragen af te schaffen.

Open huis
"We zitten middenin een asielcrisis", raast PVV'er Sietse Fritsma, die voor de herinvoering van grenscontroles is, maar nog liever de Nederlandse grenzen helemaal dicht zou gooien. "Als de staatssecretaris zegt dat alle Syrische asielaanvragen hier worden ingewilligd, moeten we er niet raar van opkijken dat asielzoekers hier massaal naartoe komen. Ook al roept Rutte dat Nederland geen open huis is."

"Welke gevolgen kan grenscontrole volgens de heer Fritsma hebben?", vraagt VVD'er Malik Azmani retorisch. Beide heren werkten voorheen bij de Immigratie- en Naturalisatiedienst en weten als geen ander dat Nederland asielzoekers aan de grens niet achter de slagboom kan laten staan. "Dan kun je ze tegenhouden", zegt Fritsma desondanks. "Dat mag misschien niet volgens de regels, maar die moeten we dan maar veranderen. Nood breekt wet."

Dan ontspint zich een volgende klassieke tweestrijd, tussen PVV en SP. "Je kunt niet vooruitlopen op de regels", houdt SP'er Sharon Gesthuizen de PVV verontwaardigd voor, doelend op de grenscontroles. Moet je horen wie het zegt, reageert Fritsma. "De SP is altijd voor een generaal pardon. Daar wordt altijd de wet voor opzij geschoven."

Waar rechts vooral hamert op het belang van waterdichte Europese buitengrenzen en het aanspreken van landen als Italië, belicht links de kant van de vluchteling die huis en haard achter zich heeft gelaten. Beschamend, vindt GroenLinks-Kamerlid Linda Voortman het dat premier Rutte de instroom van asielzoekers 'ontwrichtend' noemt.

Waken voor gemakzucht
Als staatssecretaris Fred Teeven van veiligheid en justitie na bijna anderhalf uur mag reageren, kan hij de ideeën makkelijk pareren. Uit de EU? Dat is het kabinet niet van plan. Italië uit de Schengen-zone? Eerst eens kijken wat er precies aan de hand is. Grenscontrole? Mag niet in de EU.

Als Fritsma het nog één keer probeert door Teeven tot 'held van de asielindustrie' te bestempelen, komt de bewindsman fel uit de hoek. "Het is heel makkelijk om belletje te lellen en dan heel hard weg te lopen", zegt hij, verwijzend naar het vorige geklapte kabinet. Ook Teeven weet welke tijd van het jaar het is.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden