Kamer buigt zich over kerk en staat

De Tweede Kamer roept minister Donner van binnenlandse zaken naar de Kamer voor een debat over de scheiding tussen kerk en staat. Aanleiding zijn de uitspraken van VVD-Kamerlid Jeanine Hennis-Plasschaert in dagblad De Pers. De VVD'er pleitte voor een verbod op hoofddoekjes of andere religieuze uitingen voor medewerkers van de gemeente. Ook zei ze dat het artikel in de grondwet waarin de vrijheid van godsdienst wordt gewaarborgd overbodig is, omdat dat in andere artikelen al wordt geregeld, zoals in de vrijheid van vergadering en de vrijheid van meningsuiting.

Omdat een Kamerlid van de grootste (coalitie)partij van Nederland de uitspraken deed, vroeg GroenLinks-Kamerlid Tofik Dibi een debat aan over de kwestie. Een meerderheid van de Kamer steunde hem daarin. De VVD gaf aan een 'constructief, inhoudelijke debat' nooit uit de weg te gaan. Alleen de PVV vond een debat niet nodig.

De uitspraken van Hennis-Plasschaert deden gisteren veel stof opwaaien in Den Haag. Ze werd door haar eigen fractie teruggefloten omdat zij niet de woordvoering over dit onderwerp doet.

Vooral de christelijke partijen reageerden kritisch. Coalitiepartner CDA vindt dat de VVD regelrecht in gaat tegen de vrijheid van godsdienst. ChristenUnie-fractieleider André Rouvoet staat open voor het debat, maar voor hem is één ding duidelijk: ¿Handen af van de godsdienstvrijheid.¿

Groenlinks-Kamerlid Dibi vindt de uitspraken van Hennis-Plasschaert 'opmerkelijk'. D66 vraagt zich af of de VVD niet iets beters te doen heeft dan 'hoofddoek-hobbyisme'. ¿Als de VVD nu ook al aan de gang gaat met de hoofddoek-hobby van de PVV, laat de VVD dan fuseren met Wilders,¿ aldus D66-Kamerlid Gerard Schouw.

Volgens Hennis-Plasschaert worden haar uitspraken uit hun verband getrokken. Het ging haar om een 'breed beschouwend debat over de scheiding tussen kerk en staat'.

Het VVD-Kamerlid is niet de eerste die oproept tot een verbod op hoofddoekjes voor medewerkers van de overheid. Roel Kuiper, fractievoorzitter in de Eerste Kamer voor de ChristenUnie, zei eerder dat hij vindt dat de overheid een onpartijdige uitstraling moet hebben. De PVV wil een verbod op hoofddoekjes bij alle overheden en bij door de overheid gesubsidieerde organisaties.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden