Kamer boos op planbureaus om doorrekening ’vleesplan’

den haag – Volgens Milieudefensie zijn er ’misverstanden’ geslopen in de doorrekening van het burgerinitiatief ’Stop fout vlees’. De Tweede Kamer is boos.

Het Centraal Planbureau (CPB) en het Milieu- en Natuurplanbureau (MNP) zijn verantwoordelijk voor die doorrekening. Milieudefensie, initiatiefnemer van ’Stop fout vlees’, zegt dat er slechts één inhoudelijk gesprek is gevoerd over het plan om de veestapel te halveren, een vlees-taks van 85 cent per kilo in te voeren en om over te schakelen naar duurzame productie.

De berekeningen van het CPB en MNP pakten voor het burgerinitiatief over het algemeen slecht uit. „Maar”, zegt campagneleider Wouter van Eck van Milieudefensie, „veel maatschappelijke kosten zijn niet in beeld gebracht. Zoals bijvoorbeeld de schade aan het klimaat door de intensieve landbouw of de verwoesting van het regenwoud voor de verbouw van soja.”Â

GroenLinks, de SP en de Partij voor de Dieren vinden dat beide planbureaus hun opdracht niet volgens de regels hebben volbracht. Ook de PvdA is verbaasd.

„Het is nu een puur macro-economisch verhaal geworden”, aldus SP-Kamerlid Van Velzen. Volgende week zal de Tweede Kamer beslissen hoe nu verder. Mogelijk komt er een nieuwe onderzoeksopdracht, zinspeelde Kamerlid Van Gent van GroenLinks gisteren.

Het CDA-Kamerlid Koopmans heeft helemaal geen behoefte aan een nieuw onderzoek. „Dit initiatief is een lelijk eendje dat nooit een zwaan zal worden.” Hij verwijt zijn collega’s opportunisme. „U bent het gewoon niet eens met de conclusies.” Koopmans noemt het ’een gotspe’ hoe gemakkelijk zijn collega’s voorbijgaan aan alle kennis van beide planbureaus.

De planbureaus erkennen dat er maar één inhoudelijke contact is geweest met Milieudefensie, maar vinden niet dat het onderzoek hieronder geleden heeft. „Wij hebben wel degelijk gekeken naar de effecten van bijvoorbeeld mest- en ammoniakuitstoot, we hebben er alleen geen prijskaartje aangehangen”, aldus een woordvoerster van het MNP. Volgens haar is dat ook niet relevant: „De meeste mest komt uit de melkveehouderij, niet uit de vleesindustrie. En varkens die scharrelen produceren ook gewoon mest.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden