Kamer boos op Hermans over lerarentekort

DEN HAAG - De Tweede Kamer is ontevreden over de manier waarop de arbeidsduurverkorting (adv) in het onderwijs is ingevoerd. Het ministerie bedacht in het voorjaar, met de bonden, een regeling die zo ingewikkeld is dat scholen er nauwelijks mee uit de voeten kunnen. Dat was eens maar nooit weer, hielden de fracties minister Hermans van onderwijs voor.

De adv-regeling geeft leraren de mogelijkheid te kiezen tussen direct opnemen en sparen van vrije dagen. Vlak voor de zomer veroorzaakten de afspraken hierover commotie, omdat schoolleiders grote moeite bleken te hebben om lesroosters in elkaar te zetten. Dat leidde in veel gevallen tot lesuitval. Vervangers zijn nauwelijks te vinden. Een regeling, bedoeld om de werkdruk te verminderen, had het omgekeerde resultaat, concludeerde D66-Kamerlid Lambrechts.

Minister Hermans is echter niet van plan de regeling terug te draaien. De afspraak met de bonden ligt er nu eenmaal en Hermans wil schoolbesturen en bonden op dit punt zoveel mogelijk vrijheid geven.

PvdA en CDA zijn ook ontevreden dat Hermans en staatssecretaris Adelmund de tekorten aan leraren onderschatten. Hermans ontkent dat. “De situatie is niet in alle sectoren en regio's even erg.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden