Kamer blijft wantrouwig over Gülen-beweging

den haag – - Twijfel en wantrouwen. Zo kan de houding van de Tweede Kamer worden getypeerd jegens de omstreden Gülen-beweging. Maar voor het intrekken van vooral lokale subsidies aan huiswerkinstituten is geen meerderheid te vinden, zo bleek gisteren tijdens een Kamerdebat over deze beweging van de islamitische prediker Fethullah.

Deze dubbele houding valt ook terug te vinden in de opvatting van het kabinet. Op basis van onderzoek van Turkijekenner Martin Bruinessen, concludeerde verantwoordelijk minister Piet Hein Donner deze week dat er bij activiteiten van de Gülen-beweging sprake is van een ’ondoorzichtige organisatiestructuur en een naar binnen gekeerde houding’. Jongeren zouden nauwelijks toekomen aan contacten buiten de eigen gemeenschap en de orthodoxe islamitische leer staat centraal.

Tegelijk blijkt dat Turkse jongeren die onder de paraplu van de Gülen-beweging in internaten zaten of actief waren in huiswerkinstituten goed Nederlands leerden spreken en succesvol waren in het onderwijs en op de arbeidsmarkt.

Donner meende dat er geen activiteiten plaatsvonden die in strijd waren met de wet. De overheid hoefde niet in te grijpen. Wel moest de beweging extra in de gaten worden gehouden.

De Kamer worstelde met deze conclusies. Van links SP tot rechts PVV liep niemand warm voor de beweging die zich voornamelijk richt op Turkse jongeren. Daarmee werd de segregatie versterkt en kwamen deze jongeren in de greep van orthodoxe predikers. De beweging stond integratie in de samenleving in de weg, meende de Kamer.

SP en PVV bepleitten een verbod op eventuele subsidies. Andere fracties, zoals VVD, CDA en PvdA, gingen niet zo ver. Zij toonden zich gevoelig voor de argumenten van Donner dat in een open samenleving ruimte moet zijn voor afwijkende opvattingen, zolang de grenzen van de wet niet overschreden worden. Donner noemde de publieke activiteiten van de Gülen-beweging ’redelijk transparant’. Dat gold niet voor de religieuze opvattingen, maar daar diende de overheid ook geen opvatting over te hebben, aldus Donner.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden