Kamer blijft kritisch over snelheidsborden

Minister van Verkeer Melanie Schultz van Haegen onthulde het 130 kilometerbord in 2012Beeld ANP

Veel partijen in de Tweede Kamer blijven kritisch over de snelheidsborden langs de snelweg. 'De overgang tussen snelheden is soms groot en veelal nog steeds onduidelijk', stelde PvdA-Kamerlid Attje Kuiken. En SP-Kamerlid Farshad Bashir: 'Door alle onduidelijkheid snappen mensen geen jota meer van waar ze nu welke snelheid mogen rijden.' Ook PVV-Kamerlid Machiel de Graaf 'smacht naar eenduidige snelheid en eenduidige bebording', zo zei hij dinsdagavond.

Minister Melanie Schultz van Haegen (Infrastructuur) verhoogde een jaar geleden de maximumsnelheid naar 130 kilometer per uur. Dat kan echter niet overal worden gereden, in verband met de veiligheid of het milieu, waardoor automobilisten niet precies meer weten hoe hard ze mogen. De minister zei eerder dat de borden echt kloppen. Ze heeft Rijkswaterstaat een controle laten doen en stapte zelfs zelf in de auto om de situatie op de A2 te bekijken.

Maar die controle van Rijkswaterstaat is volgens Kuiken niet genoeg. 'Dat is als een wiskundige die naar zijn eigen formules kijkt.' Daarom moeten automobilisten kunnen aangeven waar het onduidelijk is en moeten op die plekken aanpassingen worden gedaan. CDA-Kamerlid Sander de Rouwe wil dat er meer wordt gekeken naar een logische en begrijpelijke wegindeling 'in plaats van de weg volplempen met allerlei borden'.

Volgens Bashir is de snelheidsverhoging vooral goed voor de staatskas. De onduidelijkheid 'levert een regen aan bonnen op voor mensen die naar eer en geweten dachten dat ze niet te hard reden.' Daar baalt ook D66 van. 'Onduidelijkheid leidt tot onveiligheid. En boetes!', aldus Kamerlid Stientje van Veldhoven. Kuiken wil dat er pas streng gehandhaafd wordt als de snelheden duidelijk zijn.

Beeld ANP
Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden