Kamer blij met rookruimtes

Meerderheid ziet vooral nadelen aan voorstel CU voor beperking

Een meerderheid in de Tweede kamer is tegen het voorstel van de ChristenUnie om vanaf volgend jaar geen nieuwe rookruimtes in horecagelegenheden toe te staan.

In elk geval de VVD, SP, CDA, D66 en GroenLinks zien dat niet zitten. De CU hoopt dat met een verbod ook bestaande rookruimtes geleidelijk aan verdwijnen, zodat roken niet meer mogelijk is in cafés.

Volgens de partijen die tegen het voorstel zijn, zijn rookruimtes juist welkom in cafés. Ze zorgen ervoor dat klanten en werknemers niet ongevraagd meeroken. "Ik vind het belangrijk dat je als niet-roker naar de kroeg kan gaan en niet in de vieze lucht moet zitten", zegt Linda Voortman van GroenLinks. Ook het CDA vindt dat de gezondheid van niet-rokers en het horecapersoneel van belang is. De problemen die door meeroken ontstaan, zijn opgelost door rookruimtes.

Nieuwe wetgeving is volgens de christen-democraten niet de oplossing. Beter is aandacht voor handhaving van de bestaande regels. SP-Kamerlid Henk van Gerven noemt rookruimtes een 'redelijke oplossing'. "Cafés willen rokende bezoekers van dienst zijn." In plaats van een verbod op nieuwe rookruimtes ziet de socialist meer in het aanpakken van advertenties die het gebruik van tabak verheerlijken.

De CU kan mogelijk wel een bondgenoot vinden in de PvdA. Kamerlid Marith Volp vindt het een 'sympathiek voorstel'. Het idee van rookruimtes die 'langzaam maar zeker uitfaseren' spreekt haar aan.

Juist gisteren werd bekend dat sinds in de horeca niet meer mag worden gerookt, en sinds de verhoging van accijns op tabak, in Nederland minder kinderen zijn geboren met een te laag geboortegewicht. Dat concluderen onderzoekers van het Erasmus MC. In landen waar nog meer wordt ingezet op ontmoediging van roken, zijn de gezondheidseffecten groter. De studie legt voor het eerst de relatie tussen het Nederlandse tabaksbeleid en de gezondheid op kinderleeftijd. (

)

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden