Kamer blij met kritiek op vleesheffing

Het plan van Milieudefensie om een heffing in te voeren op vlees stuit op kritiek van het Centraal Planbureau. De Kamer vindt dat terecht.

Van onze redactie politiek

De Kamer is kritisch over het plan van Milieudefensie om een milieuheffing van 85 cent op elke kilo vlees, in te voeren.

Gisteren presenteerden het Centraal Planbureau (CPB) en het Milieu en Natuurplanbureau een rapport over het burgerinitiatief ’Stop Fout Vlees’. Uitgangspunt van dit initiatief is om over te gaan naar een duurzame veehouderij. Hierbij moeten boeren toeslagen ontvangen voor milieukwaliteit en dierenwelzijn.

Het CPB verwacht dat boeren niet investeren in een omschakeling. De heffing van 85 cent kan worden ingevoerd, maar geeft veel administratief gedoe.

Volgens de twee belangrijke adviesorganen van de regering, dragen de plannen wel bij aan beter dierenwelzijn en – in mindere mate – aan de beperking van milieubelasting in Nederland. De kosten voor de overblijvende veehouders stijgen echter fors, zodat overheidsgeld moet worden ingezet om te voorkomen dat boeren structureel verlies lijden.

De Partij voor de Dieren, die de regering vorige week vroeg een heffing in te voeren, is blij met het rapport. De regeringsfracties zijn echter kritisch: „Het rapport maakt gehakt van het burgerinitiatief”, stelt CDA-Kamerlid Koopmans. „En terecht, want de heffing kost de belastingbetaler 20 miljard én het kost tienduizenden arbeidsplaatsen. De mythe dat dit plan goed is voor het milieu en het dierenwelzijn, is gelukkig onderuit gehaald.”

De PvdA is milder. Al zitten er wel haken en ogen aan de uitvoering, constateert Kamerlid Waalkens. Evenals zijn collega’s van SP en VVD wil Waalkens voorkomen dat het lapje vlees van de consument duurder wordt. „Voor mensen met een goedgevulde portemonnee is het niet zo erg; voor mensen die het minder breed hebben des te meer. Ik sta niet te juichen. Wij zien meer in een vergroening van het belastingstelsel, zodat je producenten kunt belonen voor goed gedrag.”

Landbouworganisatie LTO vindt dat Milieudefensie de plank ’pijnlijk misslaat’ met het plan. Albert Jan Maat, voorzitter van LTO, wijst erop dat de Nederlandse veehouderij voorop loopt in Europa. „Op het gebied van dierenwelzijn en transport moeten stappen vooruit worden gezet. We zijn bezig om dierenwelzijn en milieu op de bedrijven te verbeteren.”

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden