Kamer bezorgd over zwakke leerlingen in VBO en mavo

Van onze parlementsredactie DEN HAAG - De Tweede Kamer is bezorgd over de positie van zwakke leerlingen bij de nieuwe opzet van het voorbereidend beroepsonderwijs (VBO) en het mavo. Het 'afschaffen' van het individueel onderwijs zou in het nadeel kunnen uitpakken van leerlingen die niet goed mee kunnen komen.

Dat bleek gisteren uit een overleg met staatssecretaris Netelenbos van onderwijs. De bewindsvrouw wil zwakke leerlingen zoveel mogelijk opvangen op gewone VBO- en mavo-scholen. Nu zit het merendeel van deze leerlingen nog op scholen voor individueel voorbereidend beroepsonderwijs (IVBO) en op scholen voor voortgezet speciaal onderwijs (VSO).

De staatssecretaris wil het IVBO op termijn laten vervallen en het VSO verkleinen. In plaats daarvan komt er een 'hulpstructuur', waarin gespecialiseerde leerkrachten en andere deskundigen voor de extra begeleiding zorgen van scholieren met leermoeilijkheden zodat deze in het reguliere onderwijs een diploma kunnen halen. De Kamer aarzelt hierover. Alle fracties willen dat Netelenbos haar plan nader uitwerkt. Op basis daarvan moeten er in de loop van het volgend jaar in een aantal regio's projecten beginnen. Die moeten uitwijzen of de hulpstructuur werkt.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden