Kamer beslist over door Antillen gewenste regels

(Novum) - De Tweede Kamer moet zich buigen over het verzoek van de Antilliaanse Staten om tijdens het Parlementair Overleg Koninkrijksrelaties (POK) dezelfde regels te laten gelden als tijdens debatten in de Tweede Kamer. Als het verzoek wordt ingewilligd, moet het mogelijk zijn het POK in juni doorgang te laten vinden. Dat heeft de Nederlandse delegatieleider, Tweede Kamerlid Willibrord van Beek (VVD), woensdagavond laten weten.

Dinsdag werd al duidelijk dat het POK tussen Nederlandse en Antilliaanse parlementariërs gewoon doorgaat, maar dat de voorzitter van de Antilliaanse Staten Pedro Atacho de nadrukkelijke wens had geuit om 'Tweede Kamer'-regels te laten gelden. Dat zou grievende uitlatingen moeten voorkomen. Zo werd de vorige ronde van het overleg in januari afgeblazen na uitspraken van PVV-Kamerlid Hero Brinkman.

Brinkman had de Antillen onder meer een 'corrupt boevennest' genoemd en de eilandengroep te koop gezet op Marktplaats. De Antilliaanse Staten eisten excuses van de PVV'er of een overleg zonder hem. Maar hoewel de andere Nederlandse parlementsleden zich van zijn uitspraken distantieerden, weigerden zij het overleg zonder Brinkman voort te zetten.

Van Beek zegt verder naast de 'Tweede Kamer'-regels geen reden te zien aanvullende of strengere regels af te spreken voor de aankomende ontmoeting in juni in Den Haag.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden