Kamer beducht voor salafistenschool

rotterdam Een salafistische geestelijke koopt een schoolgebouw. Politici vrezen dat het een kweekvijver voor IS wordt.

De Tweede Kamer is bezorgd over een plan van ultraconservatieve moslims om in Rotterdam een groot opleidingscentrum te openen. Onder meer VVD, PvdA, ChristenUnie en PVV vrezen dat daar onverdraagzaamheid jegens niet-moslims gepredikt gaat worden.

NRC Handelsblad berichtte gisteren dat het pand van het toekomstige instituut, een voormalig roc in het zuiden van de stad, is aangekocht door een prominente salafistische geestelijke. Nasr El-Damanhoury raakte de afgelopen jaren meermaals in opspraak, onder meer omdat hij in zijn geloofscentrum in Eindhoven 'haatpredikers' uitnodigde. Vorig jaar bood hij een podium aan een geestelijke die betrokken leek te zijn bij jihadistisch geweld in Syrië.

Het is nog niet duidelijk wat voor onderwijs het nieuwe instituut precies gaat geven. El-Damanhoury is niet bereikbaar voor commentaar.

Kamervragen

De Kamer heeft er in ieder geval geen vertrouwen in: VVD-Kamerlid Malik Azmani noemt het 'bizar dat dit mogelijk is' en gaat Kamervragen stellen. PvdA-collega Ahmed Marcouch vindt dat het kabinet en de gemeente Rotterdam 'alles in het werk moeten stellen om de school tegen te houden'. Het salafisme, een fundamentalistische en deels politiek geëngageerde beweging, maakt volgens hem 'de geesten van onze jongeren rijp om zich bij IS aan te sluiten'.

De ChristenUnie is vooral benieuwd wie het project financiert. De verkoper van het 7000 vierkante meter tellende pand claimt dat de koopsom van 1,7 miljoen euro is opgehoest door organisaties in het Midden-Oosten. Volgens NRC zijn bij het project ook andere salafistische clubs betrokken: de Utrechtse Dawah-Groep en een stichting die gelieerd is aan de As-Soennahmoskee in Den Haag.

Ultraconservatief

Wat salafismekenner Martijn de Koning betreft loopt de Kamer wel erg hard van stapel. De kans dat deze school een kweekvijver wordt voor jihadisten is volgens hem lang niet zo groot. "El-Damanhoury en zijn moskee in Eindhoven hebben weinig met jihadisme", zegt hij. "Ze zijn ultraconservatief maar prediken geen extremisme. Het gaat bij deze prediker vooral over burgerschap: participeren op de arbeidsmarkt en je best doen op school."

Het op voorhand blokkeren van de school is overtrokken, vindt De Koning. "Overheid en veiligheidsdiensten moeten het in de gaten blijven houden. En pas ingrijpen als daar reden toe is."

Samenwerking tussen El-Damanhoury en de andere organisaties zou betekenen dat salafisten uit verschillende richtingen de handen ineen slaan. De drie clubs zijn de grootste salafistische bolwerken van het land. De afgelopen jaren waren ze sterk op zichzelf gericht en bleef het Nederlandse salafisme sterk versplinterd.

Nu lijkt het er inderdaad op dat salafisten elkaar meer opzoeken. Dat bleek al eerder dit jaar, toen islamistengroep Hizb ut-Tahrir met enkele prominente ultraconservatieven een 'eenheidsdocument' uitbracht. Daarin stelden ze dat de Nederlandse politiek moslims beschouwt als tweederangsburgers. Wie 'democratie niet accepteert' wordt direct bestempeld als radicaal, mopperden ze. Met een beetje pech word je er ook nog van verdacht extremist te zijn en verdwijn je achter de tralies. De opstellers van het manifest zijn voor zover bekend niet betrokken bij de nieuwe school.

Asscher: een gebouw is nog geen school

Minister Asscher (integratie) ziet nog geen salafistische school verrijzen in Rotterdam. Dat zei hij gisteren in reactie op de berichten dat de voorzitter van de streng islamitische stichting Al Waqf in Eindhoven een oud roc-gebouw in Rotterdam aangekocht heeft om een 'islamitisch lesinstituut' te vestigen. Asscher: "Dat je een schoolgebouw koopt, geeft je niet het recht ook een school te beginnen. Daar gelden strenge eisen voor". Hij vindt dat de organisatie eerst maar eens moet uitleggen aan de gemeente Rotterdam wat de bedoeling is. "We zullen zorgen dat wat er gebeurt overeenkomt met de Nederlandse rechtsstaat. Vrijheid van geloof geeft niet het recht wetten te overtreden."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden