Kamer: Asscher 'onduidelijk' en 'mistig' over loonstijging

Minister Lodewijk Asscher van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. Beeld anp
Minister Lodewijk Asscher van Sociale Zaken en Werkgelegenheid.Beeld anp

Minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid Asscher herhaalde vandaag in de Kamer dat hij geen oproep heeft gedaan tot loonstijging. Daarmee wist hij niet alle Kamerleden te overtuigen. 'Er blijft nog steeds een mist hangen', vond CDA-Kamerlid Pieter Heerma.

Jeroen Visser

Afgelopen vrijdag zei Asscher in een interview met Het Financieele Dagblad dat de koopkracht in Nederland achteruit gaat mede door het beleid van loonmatiging. Daarop werd al snel geconcludeerd dat Asscher een oproep deed voor hogere lonen. Premier Rutte ontkende dat vrijdag na afloop van de ministerraad.

CDA'er Heerma wilde tijdens het vragenuurtje in de Kamer weten of er niet een 'dieper liggend' meningsverschil is binnen het kabinet over de loonpolitiek. Asscher herhaalde dat het niet ging om beleidsuitspraken maar om een 'genuanceerd verhaal' over de economie. 'De koopkracht daalt niet alleen door het kabinetsbeleid, maar ook door de loonontwikkeling en andere factoren', aldus Asscher. Wel voegde hij toe: 'Maar aan loonmatiging op de lange termijn kleven nadelen.'

Proefballonnetjes
Een aantal Kamerleden nam hier geen genoegen mee. Heerma concludeerde dat er 'mist' bleef bestaan rondom de overtuiging van Asscher. Ook GroenLinks-kamerlid Voortman vond dat Asscher bewust onduidelijkheid laat bestaan over het door hem gewenste beleid. En D66-Kamerlid Steven van Weyenberg adviseerde de minister 'aan het werk te gaan en te stoppen met zijn proefballonnetjes'.

Volgens Asscher is er helemaal geen sprake van onduidelijkheid. 'Het kabinet wil een verantwoorde loonontwikkeling. We houden de nullijn in de collectieve sector en voor de marktsector doen we geen uitspraken. Dat is aan de sociale partners. Het gaat ons vooral om een verantwoorde loonontwikkeling.'

Kamerdebat
De Kamer zal waarschijnlijk nog deze week debatteren over de loonpolitiek van het kabinet naar aanleiding van de uitspraken van Asscher. Kamervoorzitter Van Miltenburg beloofde zich in te spannen om snel een debat te agenderen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden